Nefsini ıslah etmeyen kişi, başkasının imanına hizmet edebilir mi? Risalelerde iki manaya da gelen cümleler vardır. Bu konuyu açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Her şakirdin vazifesi, yalnız kendi imanını kurtarmak değil; belki başkasının imanlarını da muhafaza etmeye mükelleftir." (Kastamonu Lahikası, 124. Mektup)

"... Nefsini ıslah edemeyen başkasını ıslah edemez." (Sözler, Yirmi Birinci Söz, Birinci Makam).

Nefsi ıslah etmek başka bir şey, imanın kurtulmasına vesile olmak başka bir şeydir. En günahkâr ve fasık bir mümin bile imana hizmet ile mükelleftir. Elinden ne geliyorsa yapmakla sorumludur.

"Nefsi ıslah etmek" daha kemal bir manadır. Mesela imanı var, farzları yapıyor, ama nefsin birçok hastalık ve arızalarını da ıslah edememiş. Böyle bir kimse başkasına mürşid-i kamil olamaz. Zira kendi nefsini ıslah edememiş birisi başkasına o noktada mürşid-i kamillik yapamaz."Nefsini ıslah edemeyen başkasını ıslah edemez." sözü bu kemal mana içindir.

Yoksa imanı tehlikede olan birisine "Ben nefsimi daha tam ıslah edemedim, başka kapıya git." demek, makul ve şeri bir yaklaşım olmaz.

Hem her insan kendinden daha aşağıda birisini bulabilir. Mesela, namaz kılıyor isek, namaz kılmayanlara namaz kılma hususunda mürşitlik yapabiliriz. Büyük günahları işlemiyorsak, bu hususlarda nasihatte bulunabiliriz vs. Kaldı ki iman hizmeti en alt birimdir, her mümin bu hizmeti görmek ile mükelleftir.

Nefsin ıslah ve terbiye edilmesi bir süreçtir, zaman ister, gayret ister. Bu süreç içersinde, "Ben nefsimi tam ıslah edemedim." diye, başkalarına anlatmayı bırakmak olmaz.

Risale-i Nur'u okurken, "birinci muhatabım nefsim" diye niyet ederim, ama başkaların dinlemesi ve faydalanması, benim bu niyetime zarar veremez. Hem nefsimi ıslah etmiş olurum, hem de bir başkasına tebliğ etmiş olurum.

Nur mesleğinde, tasavvufdaki gibi, nefsi tamamen öldürmek olmadığı için, nefis ile mücadele ve mücahede, ölene kadar devam ediyor. Onun için, mücadeleye sebat ile devam etmek, Risale-i Nur'la çok meşgul olmak, inşallah neticeye ulaştırır, kanaatindeyiz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 25.751
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Vbdestabe
efendimize sormuşlar ya resullah hakkı yapmadıgımız halde hakkı anlatalımmı evet cevabını vermiş. ama şuda gerçek eger hakiki anlamda talebe olmak istiyorsak anlattıklarımızı kendimizde göstermeliyizki tam anlamıyla tesir etsin. toplumda güvenilir saygın birinin sözüyla normal birinin sözleri karşılaştırdıgımızda normal olan daha dogruda olsa saygın güvenilir ve takva ve salih amel işleyenin daha ciddiye alınır. bundan dolayı ilimle mutlak amel etmek lazım.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...