"Nev-i beşerin her taifesi birer nevi ibadet ile fıtrî gibi meşgul olurlar." İnsanoğlu için "fıtrî gibi" diğer mahlûkat için "fıtrî" deniliyor; neden?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Diğer varlıklar mükellef olmadıklarından ibadetleri fıtrîdir. Bir robotun kendisine yerleştirilen proğrama göre hareket etmesi gibi... Ama insan akıl, şuur ve irade sahibi olduğu için, ibadet onun fıtratında olmakla beraber, dilerse yapar, dilemezse yapmaz.

Beşerin birer nevi ibadet ile fıtrî gibi meşgul olmalarını, insanların farklı mesleklerde çalışmaları şeklinde de anlayabiliriz. Her insan kendi kabiliyetine uygun bir işi tercih eder ve severek yapar. Arının bal yapması, örümceğin ağ örmesi gibi insanlar da farklı işler görürler.

Bu işler Dördüncü Söz'de ifade edildiği gibi “güzel bir niyet ile ibadet hükmünü alır.” Şu var ki, bu meslekler hayvanların meşguliyetleri gibi değildir, zira işe, irade karışmaktadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 9.600
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ecram-ı semaviyye
hayvan,kendisine verilen ilham(içgüdü) ile vazifesini fatır-ı hakimin'in tedbir ve terbiyesine uygun tam bir görev şuuru içinde ifa eder..yaratılıştan kendisine verilen programa uyar,fıtridir...insan ise benliğindeki nefs (ene-enaniyet) ile serbest iradesini kullanarak hayatını devam ettirir ve bu esnada;ehl-i iman ve hakikat fıtri olarak,yaradılış gayesine uygun rabbine ibadet ederken,ehl-i dalalet ve küfür her ne kadar rabbini yok sayıp ve/veya ibadet vazifesini boşlasa da zor ve sıkıntılı anlarında sığınacak bir melce arar..hakim olamadığı vücudu kalp,ruh,beyin vs hüceyratı fıtri vazifesini görerek rabbini tesbih eder..çoğu zaman aciz ve fakirliğini farkedip,içindeki huzursuzluğu mutlak bir güçle doldurmak ister ki bu da yarı fıtri (eksik te olsa yaradılıştan gelen ihtiyacına binaen)ibadet eder...
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Adem68474

Ulûhiyetin  Mutlak olması ile Muhit olması arasında fark varmıdır 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Adem68474

Ulûhiyetin Mabudiyet şelinde izah edilmesinin sebebi nedir 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Burada mutlakla muhit aynı anlama geliyor her ikisi de sınırsızlığı ve kayıtsızlığı ifade ediyor. Mabudiyet ibadete layık tek İlah anlamına geliyor. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...