Geçmiş asırlardaki mergup meta ile günümüzde rağbet edilen ve kıymet verilen şeyleri mukayese eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Asr-ı saadet'te insanların gündeminde, hayatında ve nazarında en revaçta olan şey ve en rağbet edilen mesele, Allah’ın rızasını kazanmak ve ahiret hayatını imar etmekti. O dönemde bütün dikkat, titizlik ve yoğunluk bu iki konu üzerine kilitlenmişti.
Çarşıda, pazarda, evde, sokakta, düğünde, bayramda, barışta ve savaşta hep bu iki mesele üzerinde duruluyordu. Dolayısı ile bu dönemde insanların bütün gayeleri ve hayat tarzları, Allah’ın rızasını ve ahireti ders veren fıtri bir okul gibiydi. En âmi ve en avam bir adam da böyle bir içtimai muhitte âdeta âlim ve sâlih olma yoluna giriyordu.
Günümüzde ise maddeci felsefenin tasallutu, dünya hayat şartlarının ağırlaşması gibi sebepler yüzünden fikir ve kalpler dağılmış, gayret ve himmet bölünmüş ve zihinler maneviyata karşı yabanileşmiştir. İnsanların gündeminde ve nazarında en revaçta olan şey dünya hayatını çok daha rahat ve şaşaalı olarak geçirmektir.
Dolayısı ile bu dönemde insanların bütün hayat tarzları Allah’ı ve ahireti unutturan şeytani birer okula dönüşmüştür. En âlim ve en havas bir kişi dahi böyle bir çevrenin tesirinden kendisini kurtaramıyor.
Okullarda dinsiz felsefenin doktrinleri, çarşı pazarda hile ve hırsızlıklar, evlerde televizyon ve internet vesilesi ile kötü ahlakın yaygınlaşması; insanların ekserisinin ukbaya değil dünyaya, hayra değil şerre teşvik etmesi gibi menfi şeyler, bu asrın insanını Kur’an’ı ve sünneti Asr-ı saadet'teki gibi anlamaktan uzaklaştırmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar