"Halıkımız bizden ne suretle razı olacak ve bugün ne gibi bir say ile sahife-i hayatımı kapatacağım?" İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Hattâ o kadar diyebilirim ki, bugünkü beşeriyetin duygularından bam başka bir hayata sevk etmiş ve her ân, 'Halıkımız bizden ne suretle razı olacak ve bugün ne gibi bir sa’y ile sahife-i hayatımı kapatacağım? Acaba ümmeti bulunduğumuz o sevgili Peygamber-i Zîşân Aleyhissalâtü Vesselâm Efendimizin, dalâlet yolunu tutan veyahut dalâlete gidenlerin arkalarından giden ümmetlerini, ne suretle tarik-i hidâyete getirmek için sa’y etsek hoşnudiyet-i Peygamberîyi (asm) celb edebiliriz?' duyguları ve mefkûreleriyle yaşatmaktadır." (Barla Lâhikası, 114. Mektup)

Buradaki derin ve sarsıcı sual, bir müminin hem dikey (Yaratıcısıyla olan bağında) hem de yatay boyutta (dünya hayatındaki amelî sorumluluklarında) kendini sürekli bir hesaba çekme halini ifade eder. Cümledeki iki temel soruyu ve Risale-i Nur Külliyatı eksenindeki karşılıklarını şu şekilde anlamlandırabiliriz:

1. "Halıkımız bizden ne suretle razı olacak?"

Bu soru, hayatın en temel gayesi olan ilahi rızayı arama çabasıdır. Zira amelin ruhu ihlas olduğu için, ihlassız olan ameller ruhu çekilmiş cesed gibi değersizdir. Külliyatın genelinde Allah’ın rızasını kazanmanın yolları net çizgilerle belirtilir:

İhlası Esas Almak: Yapılan her güzel ameli, ibadeti ve hizmeti yalnızca ve yalnızca Allah emrettiği için yapmak ve rızasını hedeflemek. Müspet hareket etmek ve ihlası hiçbir dünyevi menfaate alet etmemek.

Sünnet-i Seniyyeye İttiba: İlahi rızaya giden en selametli ve en kısa yol, Peygamber Efendimizin (asm) sünnetini hayatın her alanına rehber etmekten geçer.

Feraizi Eda Etmek ve Kebairi Terk Etmek: İslam’ın temel farzlarını yerine getirip, büyük günahlardan titizlikle kaçınmak rızanın en temel basamağıdır.

2. "Bugün ne gibi bir sa’y ile sahife-i hayatımı kapatacağım?"

Bu soru ise tam bir nefis muhasebesi (otokritik) ve vakit bilinci içerir. Her günün, kapanacak yeni bir hayat sayfası olduğunun idrakidir. Buradaki sa'y şu boyutları kapsar:

İman ve Kur’an Hizmeti: Günlük hayatta imana hizmet edecek, tefekküre kapı açacak ve nuru muhtaç gönüllere ulaştıracak her türlü gayret bu çalışmanın merkezindedir.

Ömür Dakikalarını Tohumlamak: Zamanı israf etmeden, her günü ahiret hesabına verimli bir tarla gibi kullanmak.

Hüsn-ü Hatime Endişesi: Her akşam o günün sayfası kapanırken, "Acaba bugün Allah için ne yaptım?" sorusunu sorarak liyakatli bir kapanış yapabilme davasıdır.

Özetle: Bu vecize, insanı her gün yeniden uyanmaya, ataletten kurtulmaya, ömür sermayesinin her an tükendiğini fark ederek en yüce maksat olan ilahi rızaya doğru samimi bir gayretle koşmaya davet eder.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 44
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...