"Her dertliye ummadığı yerden derman yetiştiriliyor." Hastalık manasında mı dert olarak düşünmeliyiz? Bütün dertlere derman veriliyor mu?
Değerli Kardeşimiz;
"Evet, şu dünya gidişatına bakılsa görülüyor ki, en âciz, en zayıftan tut,HAŞİYE ta en kavîye kadar her canlıya layık bir rızık veriliyor. En zayıf, en âcize en iyi rızık veriliyor. Her dertliye ummadığı yerden derman yetiştiriliyor." (Sözler, Onuncu Söz, İkinci Hakikat.)
Dert, burada insanın başına gelen her türlü hastalıklar, musibetler, belalar ve sorunlar anlamında kullanılıyor. Derman da bu sayılan sıkıntılara getirilen çözümler oluyor. Yani Allah kullarına dert veriyorsa, dermanını da gönderiyor demektir, derdi verip dermansız bırakmıyor.
Peygamber Efendimiz (asm) bu hususa şu şekilde işaret ediyor:
Ebu'd Derda (r.a) anlatıyor: "Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Allah Teâlâ Hazretleri hastalığı da ilacı da indirmiştir. Ve her hastalığa bir ilaç var etmiştir. Öyleyse tedavi olun. Ancak haram olan şeyle tedavi olmayın." [bk. Ebu Dâvud, Tıbb 11, (3874).]
Ebu Hüreyre'nin Buhârî'de gelen bir rivayetinde Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmaktadır:
"Şâfi-i Kerim Allah Teâla Hazretleri, her ne hastalık indirmişse onun devasını da indirmiştir."
Ebu Dâvud ve Tirmizî'de şu ziyade var:
"Tek bir hastalığın ilacı yoktur." dedi. Kendisine: "O hangi hastalıktır?" diye soruldu da: "İhtiyarlık!" cevabını verdi. [bk. Buhârî, Tıbb 1, Ebu Dâvud, Tıbb 1, (3855); Tirmizî, Tıbb 2, (2039); İbnu Mâce, Tıbb 1, (3436).]
Dertlerin dermanını aramak ve bulmak da insanlığın ortak bir vazifesidir. Nasıl rızık için çalışmamız gerekiyorsa, dünya eczanesinde örtülü olarak bulunan ilaçları bulmak için de çaba ve gayret sarf etmemiz gerekiyor. Tıp ilmi de bu ihtiyaçtan dolayı teşekkül etmiştir.
Burada bir noktayı aydınlatmaya ihtiyaç vardır. Şöyle ki;
İnsanın ihtiyaç duyduğu her maddi hastalığın ilacı yaratılmış olsa da insanların bunu bulabilmesi için de akıl ve hikmet vermiş. Dolayısıyla Allah dermanı vermiş ise de insanların bunu arayıp bulması mecburiyeti verilmiştir. Burda da insanların devamlı terakkisi irade edilmiştir. Böylece her devayı bulmaları için çalışmalara teşvik edilmiştir. Ayrıca her dertliye yetişecek ve onu rahatlatacak iman ilacı verilmiştir ki, her derde yeter.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Her derdin devası olsa da arayıp bulmak için insanların ve uzmanların arayıp bulması şartı konmuştur. Bazen Peygamberler veya veli kullar, bazen de derde düçar olmuş birisinin duasına binaen gelen ilham veya bazen de Tıb alanında uzman kişilere Allah'ın verdiği lütuf sayesinde insanların ihtiyaçları karşılanmıştır. İlacın her vakit verilmesi vaki olmasa da bazen bir teselli ilacı bazen de imanın verdiği muazzam rahatlık yine ilaç hükmünde sayılabilir.