Ölümün "adem, idam, fena, hiçlik, failsiz bir inkıraz" olmayıp "hizmetten terhis ve tahvil-i mekân ve tebdil-i beden ve vazifeden paydos ve haps-i bedenden azad etmek" olduğunu izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Eşya henüz yaratılmadan ilahi ilimde mevcut idiler. Yaratılıp tekrar ölümü tatmaları hâlinde de mutlak manada yokluğa gitmeyeceklerdir ve daire-i ilimde varlıkları devam edecektir.

"Hem adem-i mutlak zaten yoktur. Çünkü bir ilm-i muhit var. Hem daire-i ilm-i İlâhînin harici yok ki, bir şey ona atılsın." (Mektubat, On Beşinci Mektup)

Zaten ruh baki olduğundan insan için yok olmak söz konusu değildir. İnsanı dünyaya getiren Allah, ona ölümü tattırdığında ruhunu bedeninde muvakkaten ayıracak ve berzah âleminde hayatı devam edecektir. Haşre çıkma safhasında ruhlar yine bedenlerine kavuşacaklar, cennetteki lezzetler ve cehennemdeki azaplar ruh ile bedene birlikte tattırılacaktır. İnsanın ölmesi bir binanın zelzele ile yıkılıp inkıraz bulması gibi değil, sökülüp daha güzel bir şekilde yeniden inşa edilmesi tarzında olacaktır.

“Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etmeleri için yarattım.” (Zariyat, 51/56)

hükmüne iradeleriyle tabi olup, hayatlarını iman, takva, salih amel ve güzel ahlak dairesinde geçiren insanlar, ölüm ile bu hizmetten terhis edilecek, başka bir âleme göçecekler, bedenleri tebdil edilerek ahiret âlemine münasip şekilde yeniden yaratılacak, böylece beden hapsinden kurtulan mümin ruhlar kabir âleminde hadis-i şerifin müjdelediği gibi “Cennet bahçelerinden bir bahçe”ye (bk. Tirmizî, Kıyamet, 26; el-Akidetu’t-Tahaviye,1/169; ...) kavuşacaklardır. Cennete bedenleriyle birlikte gireceklerse de ruhları bedende hapsolmayacak, diledikleri yere bir anda varacaklar, diledikleri işleri zahmetsiz göreceklerdir. Bunun iki kaynağı vardır. Birisi ahiretin kudret dünyası olması, ikincisi de ehl-i cennetin ruhlarının bedenlerine galip olmasıdır.

“Her nefis ölümü tadacaktır...” (Enbiya, 21/35).

Tatma ifadesi hem ömrün kısalığına hem de devama işarettir. Bir başka âlemde başka şeyler tadılacak demektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 5.376
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

NECMETTİN azdinalı

Allah abes şey yaramadığına göre Hapsi beden iradesinin doğru anlatımı nedir ne demektir,ne demek diyor üstad?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Dünyanın hem bir imtihan yeri olması hem zıtların iç içe geçtiği bir yer olması nedeni ile bedenimiz hem maddi kayıtlarla kayıtlı hem de eleme maruz bir özelliktedir.

Bu sebeple bedenimiz üşür, yanar, terler, acıkır, hastalanır, acı çeker, bir anda iki işi yapamaz, bir yerden bir yere gitmek için hem zamana hem maddi araçlara muhtaçtır vesaire.

Ruh ise bu sayılan özelliklerin tam tersi özelliklere sahiptir ama imtihan gereği bedenin içinde mahkum olduğu için asli özelliklerini dünyada kullanamaz.

Ahirette bedenimiz ruh ayarında ruh nuraniyetinde ve ruha latif bir kılıf olacağı için dünyanın hantal ve maddi kayıtlarından azade olacaktır. Mesela insan cennette aynı anda bin işi yapabilecek bir anda bin yerde bulunabilecek bir nuraniyette ve özellikte olacaktır.

İnsanın ölümle haps-i bedenden azad olması bedeninde ruhani bir özelliğe kavuşup mekan ve zamanın kayıtlarından kurtulması ve dünyanın bir takım elem ve acılarından azad olması anlamındadır. Yoksa bedeni kötüleme manası bulunmuyor.

Cennet mükafat yeri olduğu için bedenin dünyada ki elem ve sıkıntıları orada olmayacak. Yani beden cennette üşümeyecek, yanmayacak, hastalanıp elem çekmeyecek, açlık acısına maruz kalmayacak vesaire.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
NECMETTİN azdinalı

ALLAH RAZI OLSUN HOCAM YA.ÇOK AYDINLATICI OLDU.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...