Risale-i Nur'a Göre Altın Oran 99 Görünüyor, Bunu Nasıl Anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Altın oran, doğada sayısız canlının ve cansızın şeklinde ve yapısında bulunan özel bir orandır. Doğada bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, yüzyıllarca sanat ve mimaride uygulanmış, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Doğada en belirgin örneklerine insan vücudunda, deniz kabuklularında ve ağaç dallarında rastlanır. Platon'a göre kozmik fiziğin anahtarı bu orandır. Altın oranı bir dikdörtgenin boyunun enine olan 'en estetik' oranı olarak tanımlayanlar da vardır."

"Eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedilmiş, mimaride ve sanatta kullanılmıştır. Göze çok hoş gelen bir orandır."

Altın Oran; CB / AC = AB / CB = 1.618; bu oranın değeri her ölçü için 1.618 dir."

"Bir doğru parçasının (AB) Altın Oran'a uygun biçimde iki parçaya bölünmesi gerektiğinde, bu doğru öyle bir noktadan (C) bölünmelidir ki; küçük parçanın (AC) büyük parçaya (CB) oranı, büyük parçanın (CB) bütün doğruya (AB)oranına eşit olsun."

"Altın Oran, pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır ve ondalık sistemde yazılışı; 1.618033988749894... dür.

(noktadan sonraki ilk 15 basamak). Bu oranın kısaca gösterimi: Altın Oran, matematikte ve fiziksel evrende ezelden beri var olmasına rağmen, insanlar tarafından ne zaman keşfedildiğine ve kullanılmaya başlandığına dair kesin bir bilgi mevcut değildir. Tarih boyunca birçok defa yeniden keşfedilmiş olma olasılığı kuvvetlidir. Altın Oranın ifade edilmesi için kullanılan sembol, PHI yani Φ'dir."(1)

Risale-i Nurlarda altın oran denilen; muazzam denge, en kestirme yolun takip edilmesi ve eşsiz estetik meselesi genel ve mutlak bir şekilde bahsediliyor, bir rakam ya da oran verilmiyor.

"Altın oranın Risale-i Nurlarda 99 şeklinde geçiyor" demenizi teyit edecek bir ifadeyi biz bilmiyoruz. Ancak siz, kaynak ya da delil sunarsanız, cevabımızı ona göre düzeltiriz.

Bahsi geçen cevaptaki bu değer ve oran, sonuçta tecrübe ile tespit edilmiş bilimsel bir veridir.

(1) bk. Vikipedi, Özgür Ansiklopedi.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.649
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

feza88
Mesneviyi Nuriye-Zühre-Beşinci Nota-Shf:249(Yeni Asya Yeşriyat Yeni Baskı) "Hem iki şakirdin.. İşte Kur'an Tilmizleri... mahlukatın ADED-İ ENFASINI tutmuşlar..." Kaynaklardan biri budur.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
sami
ADED-İ ENFAS; Nefeslerin Adedi demektir. O zatlar tesbih ederken Canlıların nefesleri adedince tesbih olsun şeklinde tesbih etmişler demektir.
Canlıların nefeslerinin sayısı da 99 ve ya 1.618 değil Katriyon çarpı katriyondan daha fazladır. Buradan Altın oran sayısının 99 olduğunu nasıl çıkardığınızı anlamak mümkün değil.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...