"Risalet-i Ahmediye" ve "Velâyet-i Ahmediye" ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
"Velayet-i Ahmediye" Peygamber Efendimiz (asm)'in Allah’a olan yakınlığı; "Risalet-i Ahmediye" ise, Allah’ın Peygamber Efendimize (asm) olan yakınlığıdır. Allah’ın kula yakınlığı, kulun Allah’a yakınlığından daima üstündür.
"Velayet-i Ahmediye" Peygamber Efendimiz (asm)'in Allah’a olan ubudiyet ve kulluğu iken, "Risalet-i Ahmediye" ise, Allah’ın Peygamber Efendimiz (asm)'den razı olması ve onu kendine kul ve elçi saymasıdır.
"Velayet-i Ahmediye" Peygamber Efendimizin Allah’a olan kesp ve cehdi iken, "Risalet-i Ahmediye" ise, Allah’ın Peygamber Efendimize (asm) vehbi bir ihsan ve ikramıdır. Zira risalet kesb ile kazanılmaz, vehbi bir şekilde verilir.
"Velayet-i Ahmediye" Peygamber Efendimiz (asm)'in Allah’a, halk adına ve halkın temsili iken, "Risalet-i Ahmediye" ise, Peygamber Efendimiz (asm)'in Allah adına ve O’nu temsilen halka tebliğidir. Yani Resulullah Efendimiz (asm) risaleti ile halk içinde Allah’ı temsil ederken, velayeti ile de Allah katında da halkı temsil ediyor. Çift taraflı bir elçilik vazifesi ifa etmektedir.
Nur Külliyatı’ndan takdim edeceğimiz şu hikmet çağlayanında Allah Resulünün (asm.) ubudiyet ve risâlet yönleri çok engin ve derin bir şekilde nazarlarımıza sunulur:
“O zât, ubudiyet-i külliye cihetiyle kesret tabakatının dergâh-ı İlâhiye elçisi olduğu gibi, kurbiyet ve risâlet cihetiyle dergâh-ı İlâhînin kesret tabakatına memurudur.” (Sözler)
Demek oluyor ki, Resulullah Efendimizin (asm.) elçiliği iki yönlüdür. Bir yönüyle ümmetinin Allah katında temsilcisi, diğer yönüyle de Allah’ın emir ve yasaklarını ümmetine tebliğle vazifeli bir elçidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü