"Şahid" ve "Şehid" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Şehid, ilminden asla bir şey kaybolmayan, bütün şeyler ilminde hazır olan Allah (C.C.) demektir.

“Bilinenin ve bilinmeyenin şahidi.” “Her mekân ve zamanda hâzır ve nâzır.”

“De ki: “Benimle aranızda Şehîd (şahid) olarak Allah yeter; şüphesiz O, Habîr’dir, Basîr’dir.” (İsrâ sûresi, 96)

Şehid; kelime mânâsıyla, ‘en ileri derecede şahit,’ ‘en büyük şahit’ mânâsına gelir. Elbette Allah’ın şahitliği mahlûkatın şahitliğine benzemez. Çünkü kullar, başkası tarafından yapılan bir işe, dışardan nazar eder ve böylece o hâdisenin şahidi olurlar. Allah ise o hâdisenin bütün safhalarını bizzat yaratandır. Ve Allah, hayır olsun şer olsun, gizli olsun açık olsun her şeyin Şehîd’i, en büyük şahididir.

Her şeyin Şehîd’i olan Allah’a iman eden insan, hiçbir şeyin O’ndan gizli kalamayacağının şuuru içinde, daima güzel işler yapmaya doğru söylemeye, takva dairesinde yaşamaya çalışır.

Öte yandan, insan, kâinatı hikmet ve ibret nazarıyla temaşa etmekle ilâhî sıfatların ve isimlerin tecellilerine şahit olur. Mahlûkatın bir emir altında ve hikmetle hareket ettiklerini görür. Böylece, nefsini emir dinlemeye alıştırır. Kalbini ve aklını gereksiz ve zararlı şeylerden uzak tutmaya çalışır.

Şâhit olma, bir şeyin bizzat yanında hazır olmayı hatırlatır. Allah gaybı ve gizli-açık her şeyi bilmesiyle "Alîm", her şeyden haberdar olmasıyla "Habîr", açık ve gayb olan şeylere şâhid olması açısından da "Şehid"dir.

Aslında Allah (c.c.) her şeyi her şeyi ile bilir ve her şeye mutlak manada şâhiddir. İnsanlar bir şeyi, ancak ona ulaştıklarında, o şey kendileri için hazır olduğu zaman bilirler, ona şâhitlik ederler. Allah ise, insanlar için hazır olmayan, insanların bilmediği her şeye de ‘şâhid’ olan, onları olduğu gibi bilendir.

Şahid ismi de aynı manaya gelmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.717
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...