"Allah’tan başka hak bir ilahın bulunmadığını kalben tasdik ve lisanen ikrar ettiğime, bütün gören ve görünen eşyayı şahit gösteriyorum." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Allah’tan başka hak bir ilâhın bulunmadığını kalben tasdik ve lisanen ikrar ettiğime, bütün gören ve görünen eşyayı şahit gösteriyorum.
Öyle bir Allah ki, vücub-u vücuduna ve Vahid, Ehad, Ferd, Samed olduğuna Hazret-i Muhammed (asm) bir şahid-i sadık ve bir burhan-ı nâtıktır..." (Mesnevi-i Nuriye, Katre)
Bediüzzaman Said Nursi’nin Mesnevi-i Nuriye adlı eserinin Katre risalesinde geçen bu veciz ifade, imanın iki temel unsuru olan kalben tasdik (kalp ile doğrulama) ve lisanen ikrarı (dil ile beyan etmeyi) muazzam bir şahitlik şuuruyla dile getirir.
Buradaki derin mana şu esaslar etrafında şekillenir:
Kâinatın Evrensel Şahitliği: İnsan yalnızca kendi beyanıyla yetinmeyip, gördüğü ve görmediği (gören ve görünen) bütün eşyayı, varlıkları ve kainattaki intizamı Allah’ın varlığına ve birliğine (tevhide) birer delil ve şahit gösterir.
Varlıkla Bütünleşen İman: Kâinattaki her bir mahluk üzerindeki nakış ve hikmetle Yaratıcısını gösterdiği için; mümin, bütün varlık âleminin lisan-ı haliyle ettiği şehadete kendi sözüyle ortak olur.
Bu ifade, imanın sadece ferdi ve bireysel bir kabul değil, tüm kâinatla birlikte ilan edilen külli bir hakikat olduğunu gösteren son derece derin bir şahadetnamesidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü