70
İçerikler
-
"Kardeşlerimizden birisinin namaz tesbihatinde tekasül göstermesine binaen dedim..." Bu mektupta tesbihat olarak sadece "sübhanallah, elhamdülillah, Allahu ekber ve lailahe illah" virdleri üzerinde durulmuş, uzun tesbihattan bahsetmemiş?
-
"Namazdan sonraki tesbihatlar tarikat-ı Muhammediyedir (a.s.m.) ve Velâyet-i Ahmediyenin (a.s.m.) evradıdır. O noktadan ehemmiyeti büyüktür." Namazlardan sonra uzun tesbihat yapmanın ne gibi faydaları vardır, Üstad bu tesbihatı hangi kaynaklardan almış?
-
''Risalete inkilab eden velayet-i Ahmediye'' ne demektir?
-
"Bu asrın bir hassası şudur ki; hayatı dünyeviyeyi, hayat-ı bakiyeye bilerek tercih ettiriyor." Hem kendimizi hem de yakınlarımızı bu tehlikeden nasıl kurtarabiliriz?
-
"Nasıl bir uzv-u insanî hastalansa, yaralansa, sair âzâ vazifelerini kısmen bırakıp onun imdadına koşar." Tıpta bu olayın yeri var mı?
-
"Hırs-ı hayat ve hıfzı ve zevk-i hayat ve aşkı taşıyan ve fıtrat-ı insaniyede derc edilen bir cihaz-ı insaniye, çok esbapla yaralanmış, sair letâifi kendiyle meşgul edip sukut ettirmeye başlamış; …" cümlesini izah eder misiniz?
-
"Hem nasılki bir cazibedar, sefihane ve sarhoşane şaşaalı bir eğlence bulunsa, çocuklar ve serseriler gibi büyük makamlarda bulunan insanlar ve mesture hanımlar … vazifelerini ta'til ederek iştirak ediyorlar." Buradaki "hanımlar" ruh mu, akıl mı, sırr mı?
-
"Evet; hayat-ı dünyeviyenin muhafazası için, zaruret derecesinde olmak şartiyle, bazı umûr-u diniyeyi terkeder." Hayat-ı içtimaiye noktasından izah eder misiniz?
-
"Ehl-i dalâlet nazar-ı dikkati şu hayata celb ede ede o derece nazar-ı dikkati kendine celb etmiş ki, ednâ bir hâcât-ı hayatiyeyi büyük bir mesele-i diniyeye tercih ettiriyor." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Bu acip asrın bu acip hastalığına ve dehşetli marazına karşı Kur’ân-ı Mu’cizü’l-Beyânın tiryak misâl ilâçlarının nâşiri olan Risale-i Nur dayanabilir. " cümlesini açıklar mısınız, ne demek isteniyor?