"Bu asrın bir hassası şudur ki; hayat-ı dünyeviyeyi, hayat-ı bakiyeye bilerek tercih ettiriyor." Kendimizi ve yakınlarımızı bu tehlikeden nasıl kurtarabiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
İnsanların dünya hayatını ahiret hayatına tercih etmesindeki en mühim sebep, Allah’ı ve ahireti yeterince tanıyamamaktan ileri geliyor. Dünya göz önündedir, ahiret uzak, ya da gaybî olduğu için insanlar kendine ve nefsine yakın duran dünyayı ahirete tercih ediyorlar. Öyle ise bu hastalıktan kurtulmanın çaresi ve yolu, Allah’ı ve ahireti tahkikî bir iman ile tanıyıp, dünya hayatının ahiret hayatına nisbeten ne kadar âdi ve fani olduğunu derk etmeli ya da ettirmeliyiz. Bu mana tam tahakkuk etmeden, dünyaya dört elle sarılmış insanları ahirete yöneltmek mümkün değildir.
Risale-i Nurların, ısrarla tahkikî iman üzerinde durması bu yüzdendir. Risale-i Nurların bütün eczaları Allah’a ve ahirete imanı kat’î bir şekilde izah ve ispat edip, dünyanın asılsız ve fani yüzünü herkese kat’î bir surette gösterdiği için, bu hastalığa tam bir tiryak olabilir ve oluyor. Öyle ise, bize düşen, Risale-i Nurları çokça okumak, anlamak, yaşamak ve etrafımıza yaymaktır. Bu zamanda başka türlü bu hastalık ile mücadele etmek mümkün görünmüyor.
Bu hastalık öyle sinsi ve caziptir ki, baş ağrısı gibi ta’zib etmiyor ki, insanlar hastalığının farkına varıp çare ve tedavi arasın. Bu hastalık derinleştikçe gaflet ve cezbesi de o nisbette derinleşiyor ve insanı yutuyor. Hastalığını kabul etmeyen ya da fark etmeyen birisini tedavi etmek çok zor bir iştir. Bu yüzden, bu hastalık ebedî hayatımızı tehdit eden sinsi bir kanser ve tümör gibi olup, neticesi çok vahimdir. Allah cümlemizi bu asrın bu hastalığından muhafaza eylesin. Âmin!
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü