Sekizinci Mektup
İçerikler
-
Bir hanımefendiye ziyade şefkatim var, onun neden hep yanımda olmasını istiyorum... Acaba Hz. Yakup da bu hissiyata sahip miydi?
-
Hazret-i Yâkup Aleyhisselâmın, Hazret-i Yusuf Aleyhisselâmı daha fazla sevmesi, şefkatten daha ziyade aşk olduğunu göstermez mi? Çünkü diğer oğullarından daha çok seviyor onu...
-
Aşk Allah´a ulaşma yollarından biridir ve Allah´a olan sevgimizi artırarak, artıran yollara başvurarak Allah´a aşık olunabilir. Peki, şefkat ile nasıl Allah´a ulaşabiliriz? Allah´ın yarattıklarına şefkat duyarak mı? Acizliğimizden yola çıkarak Allah'dan şefkat bekleyerek mi?
-
"Üstadım olan İmam-ı Rabbânî’ye muhalif olarak diyorum,.." Bediüzzaman'ın, İmam-ı Rabbani gibi bir kutb-u azama itiraz etmesi nedendir?
-
"Ben de derim: Ey Üstad, o tekellüflü bir tevildir. Hakikat şu olmak gerektir ki: O muhabbet değil, belki yüz defa muhabbetten daha parlak, daha geniş, daha yüksek bir mertebe-i şefkattir." Buradaki "tekellüf" ifadesinden, Üstad Hazretlerinin kastı nedir?
-
"Sekiz İsm-i Âzamın bir sahife-i nuranîsi olan güneş!" Buranın izahında "Hayy" ismi geçiyor, güneş hayattar mıdır, bunu biraz açar mısınız?
-
"Hem şefkat hâlistir, mukabele istemiyor; safi ve ivazsızdır... Halbuki aşk ücret ister ve mukabele taleb eder..." Allah'a olan aşkta ücret ve mukabele istenir mi? Aşk, Allah´a ulaşma yolları içinde en önemlilerinden biri değil mi?
-
"Kur'an, Hz. Yakub'un hissiyatını ne derece Züleyha'nın hissiyatından yüksek göstermişse, şefkat dahi o derece aşktan yüksek görünüyor." Bu ifadeye göre, "Rahman ve Rahim ismi Vedud isminden çok yüksektir.", diyebilir miyiz?
-
Hazreti Yakub'un Hazreti Yusuf'a karşı olan hissiyatı ile ilgili anlatılmak istenilen nedir? İmam-ı Rabbani'nin bu konudaki düşüncesi nedir, ayrıca mektupta anlatılmak istenilen ana düşünceyi (şefkat-aşk mukayesesi) izah edebilir misiniz?
-
"Hey âşık efendi! Ne hakkın var, sekiz İsm-i Âzamın bir sahife-i nuranîsi olan güneşi böyle utandırıyorsun?" cümlesini açıklar mısınız, bu isimler hangileridir?
-
"İsm-i Rahîm’in vusûlüne vesile olan hissiyat-ı Yâkubiye, yüksek bir derece-i şefkattir." cümlesini nasıl anlamalıyız, neden sadece "Rahim" ismi denilmiş de "Rahman" ismi kullanılmamıştır?
-
"Demek, suver-i Kur’âniyenin en parlağı olan Sûre-i Yusuf’un en parlak nuru olan Hazret-i Yâkub’un (a.s.) şefkati,.." En parlak sure, Yusuf Suresı mi veya nasıl anlamamız gerekiyor?
-
Neden bu zamanda şefkatin çok ehemmiyeti var?
-
"Halbuki aşk ücret ister ve mukabele talep eder. Aşkın ağlamaları bir nevi taleptir, bir ücret istemektir." Gerçek aşk zaten karşılıksız değil midir? Eğer karşılık isteniyorsa, bunun adı aşk mıdır?