Nokta Risalesi

İçerikler


  1. "Hem madde-i meşhureden başka pek çok menâbi'in tereşşuhatı, lemaatı, semeratı âlem-i mülkde vardır ki, katiyyen maddeye ve hareketine irca' ile izah edilmez. Demek âlem-i mülk ve şehâdet, âlem-i melekût ve ervah üstünde..." İzah, madde-i meşhure nedir?

  2. "Esbâb-ı maddiye bahanedir, tâbidirler. Yoksa zâhiri daha mükemmmel olmak lâzım gelirdi. Maddeden azîm bir kütleyi nasıl bir ruh istihdam eder, bir zerreyi de istihdam edebilir..." Açıklar mısınız?

  3. "Madem Kudret-i Ezeliye âdi ve en kesif bir maddeden zevi’l-ervâhı halkeder. Elbette nur gibi, esir gibi ruha yakın sair seyyâlât-ı lâtife maddelerini ihmal etmez, meyyit bırakmaz." Açıklar mısınız?

  4. "En hasis, en müteaffin cüzleri menba-ı hayat kesilmesi, bittarık-ıl evla hem intizam-ı muttaride mebni olan kıyas-ı hafiyy-i hadsiye müesses olan kıyas-ı evlevi ile..." Buradaki, kıyas-ı hafiyy-i hadsiye müesses olan kıyas-ı evleviyi açıklar mısınız?

  5. "Nurdan, nardan ve seyyâlâtlardan mahlûk olan o zevi’l-ervâha şeriat; 'melâike ve cân' der. Melâike ise ecnas-ı muhtelifedir. Cin dahi öyle." İzah eder misiniz?

  6. Nokta Risalesindeki "Saadet-i Ebediyeye Muktazi Vardır" bölümündeki medarları farkları ile izah eder misiniz?

  7. "Beşerin cevher-i ruhundaki gayr-ı mahsur istidâdât" ifadesindeki sınırsızlığı nasıl anlayabiliriz?

  8. "Mazlum, fakir, mütedeyyin, hüsn-ü hulk sahibi, zahmet ve zillet ve mazlumiyette hayatını geçiriyor." Zilleti nasıl anlayabiliriz?

  9. "Kâinatın ayna gibi iki ciheti var. Biri mülk, biri melekûtiyet. Mülk ciheti ezdâdın cevelangâhıdır... Melekûtiyet ciheti ise, her şeyde şeffâfedir..." cümlelerini izah edip, “mülk ve melekut” hakkında bilgi verir misiniz?

  10. "Bir mahiyet-i mücerrede, bütün cüz’iyyatına en asğarından en ekberine yorulmadan, tenakus etmeden, tecezzi etmeden bir bakar, girer..." İzah eder misiniz?

  11. "Mahiyat-ı mümkinatın mutlak kemali, mutlak vücuttur. Hususi kemali, istidadatını bilfiile çıkaran ona mahsus vücuddur." İzah eder misiniz?

  12. "Ruh, cesed hesabına zayıflaşır. Cesed, ruh hesabına inceleşir..." ifadesini devamıyla beraber izah eder misiniz?

  13. "O hakâik-i nisbiye, ahirette hakâik-i hakikiyeye inkılâb ettiği gibi..." Bu kısmı açar mısınız?

  14. "Bir ruhun ba’delmevt bekâsı bilbedahe anlaşılsa, şu nev’in külliyetiyle bekâsını istilzam eder... Zâtî bir hassa bir ferdde görünse, bütün efradda dahi vücuduna hükmedilir." İzah eder misiniz?

  15. "İşte şahs-ı insânî -sabıkan geçtiği gibi- tasavvurat ve şuur-u küllî ile bir şahıs iken, bir nev’ hükmüne geçiyor. Öyle ise onun hakikat-i zîşuuru ve unsur-u zîhayatı olan ruhu dahi Allah’ın izniyle daima bâkîdir." Açıklar mısınız?

Yükleniyor...