Birinci Şule, İkinci Şua, Beşinci Lem'a, Üçüncü Işık

İçerikler


  1. Kur’an’ın lafzında, manasında, ilminde, bahislerinde, üslubunda olduğu gibi îcazında da camiiyet var ve bu da bir mucizedir; bu konuyla alakalı bilgi verebilir misiniz?

  2. Risalelerde “kesretten vahdete ermek” diye bir tabir geçiyor; bu ne demektir, kesret ve vahdet ne manaya geliyor, açıklayabilir misiniz?

  3. "Mademki en ziyade intizamdan uzak ve tesadüfün karışmasına maruz olan fertlerin simalarındaki teşahhusatta hayret verici..." İzah eder misiniz?

  4. "Şu ayet, hafîyi izhar, zahirîyi ihfa ederek gayet güzel bir îcaz yapmış." cümlesini ve "Göklerin ve yerin yaratılışı ile dillerinizin ve ..." (Rum, 30/22) ayetini izah eder misiniz?

  5. Kur’anın mu’cize olan îcazına misal olarak Bediüzzaman, Rum suresinin 17-27. ayetlerini veriyor; bu bölümü inceleyebilir miyiz?

  6. "Fakat, ne yapayım, makam kaldırmıyor. Başka vakte talik edip o kapıyı şimdi açmıyorum." Makamın kaldırmamasını nasıl anlayabiliriz?

  7. Kur’an’ın mu’cize olan vecihlerinden birisi de veciz olmasıdır. Bediüzzaman Hazretleri Yusuf suresi’nin 45 ve 46. ayetlerini bu manaya misal veriyor; açıklar mısınız?

  8. "Demek beş cümleyi bir cümlede icmal edip îcaz ettiği halde vuzuhu ihlal etmemiş, fehmi işkâl etmemiş." İzah eder misiniz?

  9. Kur’an’ın veciz olmasına örnek olarak Yasin suresi’nin 78-80. ayetleri veriliyor; açıklar mısınız?

  10. "Hem size yeşil ağaçtan ateş çıkaran bir Zat, çürümüş kemiğe hayat verebilir." İzah eder misiniz, yeşil ağaç hakkında bilgi var mı?

  11. "Haşri inkâr eden adam! Ağaçlara bak. Kışta ölmüş kemikler gibi hadsiz ağaçları baharda dirilten..." Ağaçların kışın ölmediğini biliyoruz, buradaki kasıt nedir?

  12. "Hz. Musa (as)'nın şecere-i meşhuresi..." ifadesi ne anlama gelmektedir, hangi ağaçtan bahsediliyor?

Yükleniyor...