Birinci Sual
İçerikler
-
Cismaniyetin sayılan hususiyetleri, mahiyeti itibariyle bedeni ilgilendiriyorsa; bu beden cennette de kullanılacaksa, aynı arıza ve problem orada da olmayacak mı?
-
Lezaiz-i ruhaniye ile lezaiz-i cismaniye birbirinden ayrı şeyler midir?
-
Haşr-i cismani tabirini Üstadımız devamlı kullanmaktadır. Haşir cismani ise; ruhani diyenler bu gaflete nasıl düşmüş olabilirler?
-
Toprak unsuru ile diğer unsurların mukayesesi yapılarak, toprağın manen onların fevkinde olduğu anlatılmaktadır. İzah eder misiniz?
-
"Kesafetli olan nefs-i insaniye, sırr-ı camiiyet itibarıyla, tezekki etmek şartıyla bütün letaif-i insaniyenin fevkine çıktığı..." Burayı tafsilatlı olarak izah eder misiniz?
-
"Öyle de cismaniyet en cami', en muhit, en zengin bir ayine-i tecelliyat-ı esma-i ilahiyedir." cümlesini, öncesi ile bağlayıp izah eder misiniz?
-
"Bütün hazain-i rahmetin müddeharatını tartacak ve mizana çekecek âletler cismaniyettedir." Misallerle izah eder misiniz?
-
"Dildeki kuvve-i zaika, rızık zevkinde, enva-ı mat'umat adedince mizanlara menşe olmasaydı, her birini ayrı ayrı hissedip tanımazdı,.." Bu bütün duygular için geçerli mi? Bu cihazlar kullanılmazken, rüyada aldığımız lezzetlerin izahını yapar mısınız?
-
"Hem ekser esma-i ilahiyenin tecelliyatını hissedip bilmek, zevk edip tanımak cihazatı yine cismaniyettedir." Hissetmek duyguyla alakalı bir mesele olmakla beraber, bilmek ne ile alakalıdır? Bütün bu cihazların da cismaniyette olduğu mu anlaşılmaktadır?
-
"Hem gayet mütenevvi ve nihayet derecede ayrı ayrı lezzetleri hissedecek istidatlar yine cismaniyettedir." Buradaki "istidat ve cismaniyet" münasebeti ile birlikte izah eder misiniz?
-
"Kâinatın Sanii, şu kâinatla bütün hazain-i rahmetini tanıttırmak ve bütün tecelliyat-ı esmasını bildirmek ve bütün enva-ı ihsanatını tattırmak istediğini, kâinatın gidişatından ve insanın camiiyetinden,.." İnsanın camiiyeti açısından izah eder misiniz?
-
"Elbette, şu seyl-i kâinatın bir havz-ı ekberi ve bu kâinat destgâhının işlediği mahsulatın bir meşher-i azamı ve şu mezraa-i dünyanın bir mahzen-i ebedîsi olan dar-ı saadet, şu kâinata bir derece benzeyecektir." İzah eder misiniz?
-
"Hem cismani, hem ruhani bütün esasatını muhafaza edecektir." Ahiret saadeti bunu nasıl temin edecek, izah eder misiniz?
-
"Ve o Sani-i Hakîm ve o Adil-i Rahîm, elbette cismani aletlerin vezaifine ücret olarak ve hidematına mükâfat olarak ve ibadat-ı mahsusalarına sevap olarak,.." Üç hizmet ve vazifelere misal vererek, cismaniyetin ücret ve lezzetlerini açar mısınız?
-
"Hikmet ve adalet ve rahmetine zıt bir halet olur ki, hiçbir cihetle onun cemal-i rahmetine ve kemal-i adaletine uygun değildir, kabil-i tevfik olamaz." Allah cenneti vermezse adaletsizlik mi olur?