İkinci Makam, Giriş
İçerikler
-
Baştaki "Yaş ve kuru ne varsa apaçık bir kitapta yazılmıştır." ayet-i kerimesi hangi surededir? Bu ayeti açıklar mısınız?
-
Kitab-ı Mübin’in Kur’an’dan ibaret olduğu ne manaya gelmektedir? Hâlbuki Onuncu Mektup'ta, Cenab-ı Hakk’ın bir yazar-bozar tahtası olduğu belirtiliyor...
-
"Kitab-ı Mübin, Kur'an'dan ibarettir. Yaş ve kuru her şey içinde bulunduğunu, şu ayet-i kerime (En'am, 6/59) beyan ediyor. Öyle mi?" sorusunun cevabını açıklar mısınız?
-
Kur’an’daki her şeyi herkesin görememesini ve muhtelif derecelerde (sarahaten, işareten, remzen, ibhamen, ihtar tarzında) bulunmalarını biraz açabilir misiniz?
-
Medeniyet harikaları ve fenler; "yaş-kuru her şeyin Kitab-ı Mübinde bulunduğu" hükmü içerisinde ne kadar yer işgal edebilir? Kur’an’ın tenzil gayesinde bu meseleler murad olarak nazara verilmiyor. Remiz, işaret, ibham ile kastedilen meseleler, bunlar mı?
-
"Ayetlerle şimendifere işaret ettiği gibi... Envâra, esrara işaretle beraber, elektriğe dahi remzediyor." İzahını yapar mısınız?
-
Yirminci Söz İkinci Makam'ın başında, Buruc suresinden Ashab-ı Uhdud'la alakalı ayetlere yer verilmiş. Bu ayetler hangi şeye mucize olarak nasıl işaret ediyor?
-
"Şimendifer, âlem-i İslam’ı esaret altına almıştır. Kâfirler onunla İslam’ı mağlup etmiştir." cümlelerini izah eder misiniz?