"Tam İhtiyat" ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
"İhtiyat" kelime olarak zarar ve tehlikelerden sakınmak, işleri iyi düşünerek yapmak, tedbirli ve basiretli olmak gibi manalara geliyor.
Hayırlı bir işte olsa, insan rastgele ve gelişigüzel bir şekilde hareket etmemelidir. Yani Müslüman her adımında muhtemel zarar ve tehlikeyi dikkate almalıdır. Bu da nefsi için değil, davası için olmalıdır. Yani "Ben şu adımı atarsam acaba davam zarar görür mü?" demeli ve kılı kırk yarmalıdır. Üstad Hazretlerinin "tam ihtiyat" tembihini bu şekilde değerlendirebiliriz.
Devleti idare eden kadroların çoğunun dünya işleri ve basit meseleler ile akılları sarhoş olduğundan, Risale-i Nurları okumazlar ki zararsız olduğunu anlasınlar. Okusalar da anlamazlar, zira onların fikir ve kalpleri başka şeylerle meşguldür. Başka manalar verip çarpıtabilir, masum talebelere ilişir ve zarar verirler.
Bu yüzden, bu tip insanlara karşı çok ihtiyatlı olunmalı ve nurlar gösterilmemelidir. Bu adamların dışında vicdansız, art niyetli veya herhangi bir sebepten dolayı düşman olanlar, kasıtlı olarak nurları inkâr edip, neşrolunmasına mani olmaya çalışıyorlar.
İşte Üstad Hazretleri, bu gibi münafıklara ve muzır adamlara fırsat vermemek için, ihtiyatlı ve tedbirli olmayı tavsiye ediyor. Yoksa nurlarda gizlenecek ve saklanacak bir kusur, dünyevî ve siyasi bir hedef yoktur.
Hulasa; "ihtiyat", herhangi bir konuda ileriyi ve muhtemel tehlikeleri düşünerek tedbirli davranmak ve riski en aza indirmektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar