"Vakta ki meclis-i imtihan kapandı. Tecrübe vakti bitti. esma-i hüsna hükmünü icra etti. Kalem-i kader, mektubatını tamamıyla yazdı. Kudret, nukuş-u sanatını tekmil etti. Mevcudat, vezaifini ifa etti. Mahlukat, hizmetlerini bitirdi." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Vakta ki meclisi-i imtihan kapandı. Tecrübe vakti bitti."
İmtihan meclisi dünya meydanıdır, kapanması ise kıyametin kopmasıdır. Tecrübe vaktinin bitmesi, dünya hayatının bitip ahiret hayatının başlamasıdır. Kıyametin kopmasıyla dünya denilen imtihan meclisi kapanacak, yerini, sırayla kabir, mahşer, mizan ve son olarak cennet ve cehennem alacaktır.
Kıyametle insanların tecrübe vakti bitmiş olacağından, artık insan cüz’î iradesiyle, hayır olsun şer olsun, hiçbir şey yapamayacak, mahşere çıkıp hesap vermeyi bekleyecektir.
"Esma-i hüsna hükmünü icra etti."
Cümlesi bu dünya hayatındaki esma tecellilerini ifade eder. Ahiret hayatında da ilahi isimler ebediyyen tecelliye devam edeceklerdir. Şu farkla ki, imtihan meydanındaki tecelliler başka, mükâfat ve ceza menzillerindeki tecelliler daha başka olacaktır.
"Kalem-i kader, mektubatını tamamıyla yazdı."
Cümlesi de bir önceki gibi yine dünya hayatı için değerlendirilecektir. Her mahluk Allah’ın bir mektubudur; onun takdir ettiği şekilde yazılır ve varlık sahasında boy gösterir. Bu mana da cennette yine ebediyen tahakkuk edecektir. Bu cümlede geçen “tamamiyle” kelimesi insanların tabi tutuldukları farklı imtihanlarda kader kalemiyle yazılan mektupları ifade etmektedir. Kıyametin kopmasıyla bu manadaki mektupların da yazılmaları tamamlanmış olacaktır.
"Kudret, nukuş-u sanatını tekmil etti. Mevcudat, vezaifini ifa etti. Mahlukat, hizmetlerini bitirdi." cümleleri insana da bakmakla birlikte, bütün varlıklardaki ilahi sanatları ve icraatları içine almaktadır.
"Mevcudat, vezaifini ifa etti. Mahlukat, hizmetlerini bitirdi. Her şey manasını ifade etti."
Bütün varlıklar vazifelerini ifa edip beka âlemine intikal etmişlerdir. Zaman denilen şey de bu eşyaların sergilendiği bir filim şeridi gibidir.
"Dünya, ahiret fidanlarını yetiştirdi."
Dünya tarla ahiret ise mahsulün toplandığı bir ambar bir depo gibidir. Burada eker orada biçeriz...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü