"Nasıl ki hayır, lezzet, ışık, güzellik, iman gibi şeyler cennete akar; öyle de şer, elem, karanlık, çirkinlik, küfür gibi zararlı maddeler cehenneme yağar." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Dünya bir imtihan salonu ve tecrübe yeri olduğundan, iyi ile kötü, hayır ile şer, güzel ile çirkin, nur ile karanlık beraber ve iç içe bulunuyor. Bu imtihan salonu sona erince, mahşer günü hesap görülecek, iyilerle kötüler ve zıtlar birbirinden ayrılacak, herkes layık olduğu yere gideceklerdir.

Hayır, güzel, nur, iyilikler lütfun tecellisi olan cennete; şer, çirkinlik, kötülük ve karanlıklar da kahrın tecellisi olan cehenneme dökülürler.

Cennet ile cehennem sabit ve daimî iki mahzen ve meskendir. Her ikisi de kendi bünyesine uygun olan şeyleri kabul ederler. Kötülük ve şer cennete, iyilik ve hayır da cehenneme uğramaz. Dünya hayatındaki şer ve çirkinliklere dikkat ile bakıldığı zaman, cehenneme uygun ve ona işaret ettiği anlaşılır. Aynı şekilde hayır ve güzelliklerden de cennetin mahiyeti anlaşılır.

Kâinatın şu çalkantılı ve kararsız halleri, bu dünyada hayır ile şerrin beraber bulunmasının sürekli olmayacağına işaret eder. Zira iki zıt daimî beraber bulunamazlar, elbette bir zaman sonra tefrik ve temyiz olunurlar. Kâinatın şu hali, öldükten sonra dirilmenin hak olduğunu ve cennet ve cehennemin ebedî ve daimî iki mahzen olduğunu kat’î bir şekilde izah ve ispat eder. Dünyadaki bütün güzellikler cennetin numuneleri ve işaretçileri iken, bütün kötülük ve çirkinlikler de cehennemin numuneleri ve işaretçileridirler.

Dünya âhiretin tarlası olduğu için, cennet nimetleri bu dünya tarlasının hayırlı meyveleri olarak tezahür edecekler, cehennem de küfür ve isyanın neticeleriyle dolacaktır. Yani, “iman bir manevî tuba-i cennet çekirdeği taşıdığı, küfür ise müthiş bir zakkum-u cehennem tohumu sakladığı” için bu iki manevî ağacın da meyveleri âhiret âleminde maddî olarak teşhir edilecektir.

"Vakta ki meclis-i imtihan kapandı. Tecrübe vakti bitti. Esmâ-i hüsnâ hükmünü icra etti. Kalem-i kader, mektubatını tamamıyla yazdı. Kudret, nukuş-u san’atını tekmil etti. Mevcudat, vezâifini ifa etti. Mahlûkat, hizmetlerini bitirdi..." (29. Söz)

İmtihan meclisi dünya meydanıdır, kapanması ise kıyametin kopmasıdır. Tecrübe vaktinin bitmesi, dünya hayatının bitip âhiret hayatının başlamasıdır. Kıyametin kopmasıyla dünya denilen imtihan meclisi kapanacak, yerini, sırayla kabir, mahşer, mizan ve son olarak cennet ve cehennem alacaktır.

Dünya tarla, âhiret ise mahsulün toplandığı bir ambar, bir depo gibidir. Burada eker orada biçeriz...

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 4.570
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...