"Gavs-ı Geylânî’nin (k.s.) kerametine dair risalede kaydedilen hadise" nedir, nerede geçiyor?
Değerli Kardeşimiz;
"Hem Risale-i Nur yazın nasıl ki büyük bir yağmur ve rahmete sebep olduğu delillerle beyan edilip Gavs-ı Geylânî’nin (k.s.) kerametine dair risalede kaydedilen hâdise Risale-i Nur’un bir kerameti olduğu gibi, bu seneki kışta Risale-i Nur’un merkez-i faaliyeti, Barla’dan Isparta’nın bağlarına nakledilmişti. Bağlarda soğuk ve fırtına şehirden çok şiddetli oluyordu." (Sikke-i Tasdik-i Gaybi, Risale-i Nur'dan Parlak Fıkralar ve Bir Kısım Güzel Mektuplar)
Bu hadise kuraklığın başlayıp, bereketin kalktığı olaydan sonra gerçekleşmiştir. Üstad'ımızın Barla'dan Isparta'ya geçtiği vakitte gerçekleşen ilahi bir inayetin izahı yapılmaktadır.
Bu olay, Sikke-i Tasdik-i Gaybi'nin Latince baskısında, bu sorunun içinde olduğu fıkradan evvel gelen kısımdır. Bu parça aynı zamanda Barla Lahikası'nda da geçmektedir: (bk. Barla Lahikası, 143. Mektup). Osmanlıca Sekizinci Lem'a'da da (Sayfa 99-104 arası) geçmektedir. İlgili mektubun giriş kısımlarından kısa bir kesit verelim:
"Re’fet Bey ve Hüsrev ve Rüşdü gibi Risale-i Nur şakirtlerinin -Risale-i Nur bereketine işaret eden- buldukları bir tevâfuk-u lâtiftir."
"Risale-i Nur’un Isparta’ya ne derece rahmet olduğuna delâlet eden bir tevafukat-ı acibe: Risale-i Nur’un mazhar olduğu inâyâtın külliyetinde mühim bir ferdi de şudur ki: Isparta vilâyeti sekiz seneden beri Risale-i Nur’un müellifini sinesinde saklamıştı ve Barla gibi şirin bir nahiyesinde, Cenâb-ı Hakk'ın lütuf ve keremiyle muhafaza etmişti. Bu müddet zarfında yavaş yavaş intişar eden Risale-i Nur’dan Isparta’da binler adam imanlarını takviye ettiler. Bilhassa gençler pek çok istifade ve istifaza etti."
"Vakta ki, Üstad'ımızın Barla gibi lâtif ve şirin bir mahaldeki sıkıntılı ve pek acıklı ve en katı kalbleri ağlatan işkenceli esareti bitti. Risale-i Nur’un müellifi olan Üstad'ımızın nazarı Cenâb-ı Hakkın inâyetiyle Isparta’ya müteveccih oldu. Evhama düşen bazı zâlim ehl-i dünyanın teşebbüskârâne harekât-ı zahiriyesi bir sebeb-i âdi olarak Üstad'ımız Isparta’ya getirildi."
"Fakat Üstad'ımızın teşrif ettiği zaman yaz mevsiminin en hararetli zamanı idi. Yağmurlar kesilmiş, Isparta’yı iska eden sular azalmış, bir kısm-ı mühimminin menba’ı kesilmiş, ağaçlar sararmaya, otlar kurumaya, çiçekler buruşmaya başlamıştı."
"Risale-i Nur’un en ziyade intişar ettiği mahal Isparta vilâyeti olduğu için, Risale-i Nur hakkındaki inâyât-ı Rabbaniyeyi pek yakından temâşâ eden Risale-i Nur şakirtleri olan bizler, acib bir vâkıaya daha şahit olduk."
"Bu hâdise ise: Risale-i Nur Müellifinin Isparta’ya teşrifini müteakip, bir asır içinde bir veya iki defa vukua gelen, bu yaz mevsimindeki yağmurun kesretli yağması olmuştur..." (Sikke-i Tasdik-i Gaybi, Risale-i Nur'dan Parlak Fıkralar ve Bir Kısım Güzel Mektuplar; bk. Barla Lahikası, 143. Mektup)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Allah razı olsun