Yedinci Söz'deki, "Alkış zamanıdır." ifadesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
“Alkış zamanı; eğlenme ve keyfetme zamanıdır.” düşüncesi, “İnsan dünyaya bir kez geliyor, bu fırsat bir daha ele geçmez. Hayatı dolu dolu yaşa ve keyfine bak.” diyen, hayvan gibi yiyip eğlenen zihniyeti temsil eder.
Yaratılış gayesini bilmeyen, kulluk vazifesini yerine getirmeyen, aczini ve fakrını görmeyen, hevâ ve heveslerinin peşinden koşan insanların hayata bakış açısı budur.
“... İnsan bu dünyaya keyf sürmek ve lezzet almak için gelmediğine, mütemadiyen gelenlerin gitmesi ve gençlerin ihtiyarlaşması ve mütemadiyen zeval ve firakta yuvarlanması şahiddir. Hem insan, zîhayatın en mükemmeli, en yükseği ve cihazatça en zengini, belki zîhayatların sultanı hükmünde iken, geçmiş lezzetleri ve gelecek belaları düşünmek vasıtasıyla, hayvana nisbeten en edna bir derecede, ancak kederli, meşakkatli bir hayat geçiriyor. Demek insan, bu dünyaya yalnız güzel yaşamak için ve rahatla ve safa ile ömür geçirmek için gelmemiştir. Belki azîm bir sermaye elinde bulunan insan, burada ticaret ile, ebedî daimî bir hayatın saadetine çalışmak için gelmiştir. Onun eline verilen sermaye de ömürdür.”(1)
(1) bk. Lem'alar, Yirmi Beşinci Lem'a, Üçüncü Deva.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
"Alkış zamanı; eğlenme ve keyfetme zamanıdır.”
Alkış zamanı:Bir başarı için de insanlar, alkış tutabilir, alkış zamanı deriz bunun için.
Pasajdaki ALKIŞ zamanından kasıt, haram lezzetleri alkışlamak gerek elle gerek ruhuyla. İlla el çırpmaya gerek yok. Haramları takdir etmek, yüzü kızarmamak da aslında bir tür alkıştır.
Yada mübah dairedeki eğlenceyi esas maksad yapıp ibadet etmemek de aynı kategoriye girer.
Kısacası kul ve asker olduğunu unutup, askeriyedeki yemeklerle, müziklerle yada başka mübah şeylerle ilgilenip esas maksadı unutmaktır.
Ben böyle anladım.