Yedinci Sûretin başında; “medenî ahali” içinde gezmekten söz ediliyor. Halbuki, ahalinin bir kısmı medeniyetten uzak, belki bedevî ve vahşi olarak görünüyor. Bunu nasıl anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
"Medenî ahali" ifadesiyle bütün bir insanlık âlemi kastedilmektedir. Her insan medenî olarak yaratılmıştır; Üstad'ın tâbiriyle “medenî-i bittab”dır. Yani insanın yaratılışında medeniyet vardır. Zira insan yalnız yaşayamaz. İhtiyaçlarını tek başına temin edemez. Ancak diğer insanlarla iş bölümü yapmakla bütün ihtiyaçlarını karşılayabilir. İnsanın yaratılışı da bunu gerektirmektedir. Hayvanlar gibi fıtrî bir kürkü yoktur. Terziden, ayakkabıcıya kadar bütün insanlarla işbirliğine ve vazife taksimine mecburdur. Bu ise medenî olmak, yani vahşi hayvanlar gibi yalnız başına yaşamak yerine, diğer insanlarla ortak bir hayat sürmek demektir.
İnsanlar aralarında ilim ve kültürde, teknik ve sanayide farklılıklar olabilir. Fakirlik medenî olmaya engel değildir. Zira medeniyet, fakirliğin değil vahşetin zıddıdır. Fakirliğin zıddı zenginliktir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü