"Yeknesak makam sahibi olan melâikeler çoktur; o tarz ubudiyet için insana ihtiyaç yok." Meleklere ihtiyaç var mı ki?
Değerli Kardeşimiz;
"Eğer Hazret-i Âdem cennette kalsaydı, melek gibi makamı sabit kalırdı; istidâdât-ı beşeriye inkişaf etmezdi. Hâlbuki yeknesak makam sahibi olan melâikeler çoktur; o tarz ubûdiyet için insana ihtiyaç yok. Belki hikmet-i İlâhiye, nihayetsiz makamâtı katedecek olan insanın istidadına muvafık bir dâr-ı teklifi iktiza ettiği için, melâikelerin aksine olarak, muktezâ-yı fıtratları olan malûm günahla cennetten ihraç edildi." (Mektubat, On İkinci Mektup, Birinci Sual)
Cenab-ı Hak, değil meleklere hiçbir şeye muhtaç değildir. Fakat özellikle On Birinci Söz'de genişçe izahları yapılmış bazı hikmetlerden dolayı varlıkları var ettiği bilinen bir gerçektir. Allah her bir varlığı bazı hikmetlerle yaratmış ve o hikmetlerden dolayı da onlara bazı özellikler vermiştir. Melekler de Allah'ın sanatlarını ve sıfatlarını yine Allah hesabına varlıklardan ve tecellilerden tefekkürle anlayıp marifet ve ibadet yolunda kendilerinden bekleneni yapıyorlar.
Meleklerde nefis olmadığından şeytanın tuzaklarına maruz değillerdir. Makamları sabit ve ibadetleri yeknesak yani terakki ve tedenni etmek ve imtihan gibi formlara uygun değiller. Oysa Allah imtihana tabi olacak, nihayetsiz terakki ve tedenni edebilecek, nefis ve şeytana maruz kalacak yeni bir tür ve tarzı murat ediyor ve yaratıyor ki bu da insan oluyor.
Nefis ve şeytan ile mücadele edip manen terakki eden insan formu ile tek tip ve tek makamda ibadet eden melekler arasında çok fark var. İlahi irade bu farklı insan türünü murat edip yaratıyor, burada bir zorunluluk bir ihtiyaç söz konusu değildir. Allah, muhtaç olma ve ihtiyaçlardan mukaddes ve münezzehtir. Çünkü o Samed'dir.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü