"Yirmi iki sene hisse-i erzakiyemin bakiyesi olan on lirayı..." Üstad’a devlet tarafından bir tahsisat/ödenek mi verilmiş?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Dârü'l-Hikmeti'l-İslâmiye'de aldığım maaştan çoğunu, o zaman yazdığım kitabların tab'ına sarfettim; az bir kısmını, hacca gitmek için sakladım. İşte o cüz'î para, iktisad ve kanaat berekâtıyla on sene bana kâfi geldi ve yüz suyumu döktürmedi; daha o mübarek paradan biraz var."(1)

Bu müdafaa 1935 yılına ait. 10 sene kâfi geldiğine göre 1925 senesi Van hayatı esas alındığı anlaşılıyor.

"Aziz, sıddık kardeşlerim;

"Lüzumu olmayan erzak ve elbiselerimi satıp gayet mübarek yüz lirayı, hem Dârü’l-Hikmetten aldığım maaşla -ki, onunla hacca gidecektim- hem yirmi iki sene hisse-i erzakiyemin bakiyesi olan on lirayı da üstünde suret bulunduğu için tekrar o mübarek on lirayı da Lem’alar mecmuasının fiyatı olarak beraber gönderiyorum."(2)

Bu ifade Emirdağ Lahikası-I sonlarında olduğuna göre yaklaşık sene 1947'dir ki 22 sene çıkarıldığında 1925 senesi elde edilir.

"... Yalnız medar-ı maişetim için, yeni huruf çıkmadan evvel, haşre dair bir risalemi tab'ettirdim..."(3)

Bu ifadeler nazara alındığında, kanaatimize göre hac için saklanan para ile tab'dan gelen cüz’î gelirin mecmuu 22 sene müddetle sarf edilip, kalan 10 lira gönderilmiş.

Dipnotlar:

(1) bk. Tarihçe-i Hayat, Eskişehir Hayatı.
(2) bk. Emirdağ Lahikası-I, 211. Mektup.
(3) bk. Mektubat, On Altıncı Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Yazar:
Kategorileri:
Okunma sayısı : 1.162
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...