Ahmet DOĞAN
Sitedeki Yazıları
Hizmet ile şahsi maneviyat dengesi nasıl olmalı? Şahsi okumaları arttırınca, hizmeti aksatıyormuş gibi hissediyorum, ne dersiniz?
Umumi derslerde "İzah olmaması, düz okunması, dönerli okumanın bile daha çok istifadeli olacağı" düşüncesine ne dersiniz?
"Onun yüzü hürmetine gelirdi ki, o hadise Abdülmuttalib’in bir şiiriyle iştihar bulmuş." Söz konusu şiirin aslı, meali ve kaynağı hakkında bilgi verir misiniz?
Düz, lügatli, atıflı, toplama, mesele araştırma hakkında bilgi verir misiniz? Daha verimli olması için tavsiyeniz nedir?
Nur medreselerinde Risale-i Nur okuma saati var da Kur'an-ı Kerim okuma saati neden yok?
Lisede medresede kalan bir çocuk üniversitede ülfet oluyor. Üniversitede medresede kalmıyor deniliyor. Bir çocuğun lise okurken medresede kalmasını tavsiye eder misiniz?
Nur medreselerinde kalan müdebbirin vasıfları ve yapması gerekenler nelerdir, uyması gereken düsturlar hakkında bilgi verir misiniz?
Kur'an'ın kâfirler hakkında bazen yumuşak, bazen de sert ifadeler olması hususunda, Risalelerde izah var mı?
"الۤمۤ üç harfiyle üç hükme işarettir." Bilhassa "ﻝ" ile izah eder misiniz?
"مِنْهَا مِنْ ثَمَرَةٍ denilmektense مِنْ ثَمَرَاتِهَا denilmiş olsaydı, daha muhtasar ve daha güzel olurdu." İzahı nasıldır, âyet için böyle konuşmak doğru mu?
"Cennetin meyveleri renkçe birdir." ne demektir; cennet meyveleri hangi renktir?
"Görmüyor musun, قَالَ’deki ا hiffeti ifade ediyor? Aslı و olsun ى olsun, ne olursa olsun, bize taallûk etmez." İzah eder misiniz?
"Fesadın başkalara geçmemek üzere hortumun üzerine, bir damganın vurulmasıyla seni teşhir ve ilân etmek lâzımdır." Hortum kelimesinin kullanılmasının hikmeti ne olabilir?
"لاَيُؤْمِنُونَ kelimesi ise, inzar ile adem-i inzar arasındaki müsavata nassederek سَوَاۤءٌ kelimesine tekittir." İzah eder misiniz?
"Ve keza, harf-i tarif olan اَلْ’in ifade ettiği beş mânâyı اَلَّذِينَ’de ifade ediyor." Buradaki beş mana nedir?
"Maahâzâ, her iki اَلَّذِينَ arasında tam bir münasebet vardır. Çünkü, herbirisi birbirine zıt olan bir hakikate işarettir." İkinci ellezine hangisidir?
"Hakikat-i Küfriye" ne demektir? Küfrün hakikati olur mu, mevzu hakkında malumat verir misiniz?
"Halbuki oradaki maksat, burada yoktur. Burada birinci cümledeki maksat, Kur'anın medhine incirar eden mü'minlerin medhidir." İzah eder misiniz?
"Zamirü’l-fasl olan هُمْ ehl-i kitaptan olup Hazret-i Muhammed Aleyhissalatü Vesselama iman etmeyenlere bir tariz olmak üzere..." İzah eder misiniz?
"Her bir اُولٰۤئِكَ mâkabline bir fezleke, bir icmaldir. Fakat erkân-ı İslâmiye me’haz tutulmakla, birinci اُولٰۤئِكَ’nin birinci وَالَّذِينَ’ye raptı..." İzah eder misiniz?
"Bu beş maksat, bir nehir gibi şu ayetlerin altında cereyan etmekle... Bu maksatların beyanına ayrı ayrı ayetler tahsis edilmiştir." İzah eder misiniz?
Bakara Sûresindeki "zamirin ism-i zahire tercihi" ile ilgili manalar, Muhammed Sûresi ikinci ayetle nasıl örtüşebilir, orada hem ism-i zahir hem de "ala" tercih edilmiş. Buradaki makam farkı nedir?
"اِلَيْكَ’deki zamirin ism-i zâhire tercih sebebi, Kur’ân ve Kur’ân’a ait hususat hususunda Hazret-i Muhammed (asm) yalnız muhatap olup, kelâm, Allah’ın kelâmı olduğuna işarettir." İzah eder misiniz?
"اُنْزِلَ maddesi itibarıyla, Kur’an’a iman, Kur’an’ın Allah’tan nüzulüne iman demek olduğunu gösteriyor. Kezalik, Allah’a iman, Allah’ın vücuduna iman; ahirete iman, ahiretin gelmesine iman demektir." İzah eder misiniz?
"Esmâ-i mevsûle ve müphemeden bulunan اَلَّذِينَ burada hükmün medârı ve maksadın esası, iman sıfatı olduğuna ve mevsûfu ile sâir sıfatları iman sıfatına tâbi..." İzah eder misiniz?
"Kur’ân-ı Kerim'in bütün ümmetlere ve risalet-i Muhammediyenin bütün milletlere şâmil olduklarını tasrih etmek üzere..." İzah eder misiniz?
"اَلَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِالْغَيْبِ hal iktizasına göre îcaz ise de aynı manayı ifade eden اَلْمُؤْمِنُونَ kelimesine nazaran itnabdır (uzundur)..." İzah eder misiniz?
"A’mâl-i mâliyenin kutbu, zekâttır." cümlesini izah eder misiniz?
"Takvâ ile seyyiattan temizlenir temizlenmez, hemen onun ardında imanla tezyin edilmiş ve süslendirilmiştir." Önce iman sonra takva olması gerekmez mi?
"Tenkir bazan tahkiri, bazan tâzimi ifade eder." İzah edip, tahkiri ifade etmesine misal verir misiniz?
"Cümleleri, atf ile birbiriyle bağlanmamış olması..." Buradaki "atıf ile bağlanma" meselesini misallerle izah eder misiniz?
"Ve keza, istiğrâkı ifade eden لاَ Kur’ân’ın her köşesinde rekz ve her yerinde zikredilen deliller, burhanlar, hücuma gelen şek ve şüpheleri def ile Kur’ân’ın o gibi lekelerden münezzeh olduğunu ilân eder." İzah eder misiniz?
"Ve keza ذٰلِكَ’nin ل vasıtasıyla ifade ettiği bu’d, Kur’ân’ın kemâline delâlet eden ulüvv-ü rütbesine işarettir." İzah eder misiniz?
"Hem söyleyen, hem dinleyen ümmî olduklarına nazaran, bu tabirler, söyleyenden doğmuyor ve onun malı değildir; ancak, başka bir yerden ona geliyor." Ne demektir?
"Besmele, zikredilen yerlerin her birisinde bu vecihlerden, bu makamlardan biri itibariyle zikredilmiş ve edilmektedir. Maahâza hangi surede tekerrür varsa,.." İzah eder misiniz?
"Kur’ân-ı Azîmüşşan, o kıssa-i meşhureyi, gümüş iken, yed-i beyzâsına alarak altın şekline ifrağıyla öyle bir nakş-ı belâgate mazhar etmiştir,.." İzah eder misiniz?
"Vehim ve hevâ-yı nefsin akıl ve vicdanlarına galebesiyle, bâtıl bir itikada tâbi olarak nifaka düşen bir kısım Nasârâdır." İzah eder misiniz? "Bir kısım" denilmesi doğru mu?
"Cenab-ı Hak Ganiyy-i Mutlaktır. Âlemde bu kadar dalâletleri ve pek çirkin fena şeylerin yaratılışında ne hikmet vardır?" Burada 'Ganiyy-i Mutlak' yerine 'Hakîm-i Mutlak' olması gerekmez miydi?
"طَرِيقْ veya سَبِيلْ kelimelerine صِرَاطْ kelimesinin tercihi" ve farkları hakkında bilgi verir misiniz?
"İrade edilen 'enbiya, şüheda, suleha, ulema' rahmettirler." Üstad sıddık yerine ulema koymuş gibi, ne dersiniz?
İnsandaki duygulara fıtrî sınır konmamış. Duygular yaratılıştan sabit ve istikrarlı durumda ve irademizin tefrit, ifrat ve vasat olmasında rolü var. Nasıl birinin aklı benim aklımdan üstün olabilir?
"Zamir-i hitap da ibadetin sebep ve illetine işarettir. Çünkü hitaba incirar eden, geçen sıfatla muttasıf olan Zât, elbette ibadete müstehaktır." İzah eder misiniz?
"ل burada ihtisas içindir. Hamdin Zât-ı Akdes'e has ve münhasır olduğunu ifade eder. Bu ل ’ın mütealliki olan ihtisas hazf olduktan sonra ona intikal etmiştir.." İzah eder misiniz; bu hangi “Lam”dır?
Kızıl İ'caz'da "Bismillahtaki BE konuşma içindir, yardım istemek için değildir." deniyor. İşaratü'l-İ'caz'daki "ب harfinden müstefad olan اَسْتَعِينُ" ile vech-i tevfiki nasıldır?
"Hasrı ifade eden câr ve mecrûrun takdimi, tevhide îmadır." Car ve mecrur neye takdim edilmiş? İşaratü’l-İ’caz’da “kul” besmeleden evvel, Emirdağ Lahikasında ise âhirinde denilmiş, farkı nedir?
"Katre, Hubab, Habbe, Zühre, Zerre, Şemme, Şu’le, Lem’alar, Reşhalar, Lâsiyyemalar" kavramlarını açar mısınız?
"Semeratın ihracı, yağmurun inzali akabinde bir müddet ara vermeden husule gelmesi lâzımdır. Halbuki ihraç ile inzal arasında hayli bir zaman vardır." İzah eder misiniz?
"Yirmi iki sene hisse-i erzakiyemin bakiyesi olan on lirayı..." Üstad’a devlet tarafından bir tahsisat/ödenek mi verilmiş?
"Ehl-i Dalalet", "Fasık", "Kâfir" kimlerdir?
"Âlem", "Kâinat", "Mahlûkat", "Masiva" ne demektir?