"... adi bir adam, en yüksek bir makama, muhabbet ettiği ali-makam bir zatın tebaiyetiyle girebilir." cümlesine göre; en yüksek makama çıkmanın yolu tebaiyetten mi geçer?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"ALTINCI İŞARET: Enbiya ve evliyaya Kur’ân’ın tarif ettiği tarzda muhabbetin neticesi, o enbiya ve evliyanın şefaatlerinden berzahda, haşirde istifade etmekle beraber, gayet ulvi ve onlara layık makam ve füyuzattan o muhabbet vasıtasıyla istifaza etmektir. Evet, اَلْمَرْءُ مَعَ مَنْ اَحَبَّ sırrınca, adi bir adam, en yüksek bir makama, muhabbet ettiği ali-makam bir zatın tebaiyetiyle girebilir." (Sözler, Otuz İkinci Söz, Üçüncü Mevkıf)

Cennet bahçesindeki bir sofrada bir milyon farklı makam sahibi zat kendi makamına göre lezzet alabilir, aynı sofrada birlikte bulunmaları makamlarının ihtilafına zarar vermez. Gayr-ı mütenahi feyze mazhar Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâmın feyzi ile bir basit bedevînin feyzi aynı sofrada birleşebilir. Bu bir tebaiyet nimetidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.345
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

tunayber
Said-i Nursi Hazretleri'nin talebelerinden Hafiz Ali; " ONA TEBAİYET, tam uyulmaya layik bir muktedabihe iktida (Ona tâbîyet tam uyulmaya kendisine tabi olunmaya layik bir imama baglanma) manasindadir. Zamanin müceddidi, imam-i kübrasi (zamanin dini yenileyen büyük imami) fetrete ugradigina göre, böyle bir mürşid-i azama merbutiyet (tabi olmak, baglanmak) vacip (zorunlu, mecburi, farz) derecesine varmiştir. İşte bu saika (gerekce), bizi ve onlari düşünmeye bile sevk etmeden Üstad-i Kebire rabtediyor (bagliyor)..."(Hafiz Ali Tarihce-i Hayat/ Risale-i Nur ve Haric Memleketler/ 638)
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
tunayber
Âlem-i berzah ve âhiret seferinde, tarikat silsilelerinden bir silsileye iltihak edip ve o kafile-i nuraniye ile ebedü'l-âbâd yolunda arkadaş olmak ve yalnızlık vahşetinden kurtulmak ve onlarla dünyada ve berzahta mânen ünsiyet etmek (dostluk), ve evham ve şübehâtın hücumlarına karşı onların icmâına ve ittifakına istinad edip, herbir üstadını kavî bir sened ve kuvvetli bir burhan derecesinde görüp, onlarla o hatıra gelen dalâlet ve şübehâtı def etmektir.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...