İmam-ı Rabbaninin ifade ettiği "Letaif-i Cennet, cilve-i esmanın temessülatıdır." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Bu ifade, "Hakiki hakaik-i eşya esma-i ilahiyedir." ifadesinin cennet ve ondaki güzellikler için de geçerli olduğunu gösteriyor. Misal olarak Müzeyyin ismi üzerinde duralım:
Müzeyyin; tezyin eden, güzelleştiren demektir. Bu ismi tecelliye sevk eden, Cenab-ı Hakk’ın tezyin etmeyi istemesi, mahlukatının güzel olmasını murad etmesidir. Bu ise ilahi şuunattan bir şe’ndir. Bu arzu üzerine sıfatlar faaliyet gösterir. Yani irade sıfatı o güzel mahlukun yaratılmasını diler, kudret sıfatı da diğer sıfatlarla birlikte o güzel şeyi vücuda getirir.
Buna göre, cennetteki her nevi güzellik, Allah’ın Müzeyyin isminin bir temessülüdür, yani o ismin güzelliği o güzel eşyada kendini göstermiştir. Keza, o saadet yurdundaki bütün ikram ve ihsanlar da Cenab-ı Hakk’ın Kerîm ve Muhsîn isimlerinin temessül etmiş şekli gibidirler.
İmam-ı Rabbânî Hazretleri: "Letaif-i Cennet, cilve-i esmanın temessülatıdır" sözü ile cennetteki bütün güzelliklerin, Allah’ın isimlerinin güzelliklerinin bir cilvesi, bir yansıması ve canlı bir levhası olduğunu ifade ediyor.
Üstad Hazretlerinin "teemmel" (düşün, dikkat et) kelimesi ile dikkat çekmek istediği husus; temessül kelimesinin derin ve muhtelif manalarıdır. Bütün güzellikler Allah’ın isim ve sıfatlarının tecellisidir. Cennetin güzelliği nasıl dünyadaki güzelliklerden üstün ise, Allah’ın esmasının güzellikleri de cennetin güzelliklerinden kıyasa gelmeyecek kadar üstündür.
İnikas ve temessül; bir şeyin aynı ile başka bir şeyde yansıması demektir. Mesela, bir mumun etrafında halka şeklinde on adet ayna bulunsa, o mum, her bir aynada temessül eder. Yani aynı vasıfları ile o aynaların içinde bulunur. Bir tek mum iken, on mum olur...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
"Letaif-i Cennet, cilve-i esmanın temessülâtıdır.TABİRİ DÜNYA İCİNDE KULLANILMASI OLURMU?ESMANİN CİLVESİ İLE TEMESSÜLÜ AYNİ MANAMIDIR