"Âlem", "Kâinat", "Mahlûkat", "Masiva" ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
Kainat maddî, manevî, uhrevî, misalî tüm âlemlerin mecmuuna verilen bir isimdir. Göz ve kulak ile maddî âlem görüldüğü ve bilindiği gibi; kalb, ruh gibi latifelerle de gaybî, uhrevî, misalî ve manevî âlemleri müşahede mümkündür.
Masiva aslen Arapça bir kelime olup aslı مَا سِوَى هُ‘dur. Yani Türkçe karşılığı O’ndan başka şey(ler) olup, kasdedilen kâinattır. Dolayısıyla masiva ile kâinat maksud olup, bu şekildeki tavsif ise; Cenab-ı Hakk’ın kâinatla hallakiyetten başka hiçbir nisbeti olmadığını, yani misli, misali, şebihi, zıddı, niddi olmadığını ifade etmektedir.
Mahlûk “yaratılan” manasında, Halık isminin cilvesi ile kudreti nazara takdim eder. كائنات = Kâinat = (Kain+at) = (var olan+lar) kelimesi كن (kün) emrinin tecellisini ihtar ederek emr-i İlahiyi nazara gösterir. Masiva ise batıl itikatlar, mecazi muhabbetlerden ikaz ile Cenab-ı Hakk’ı tenzih manasını tafdil eder. Netice olarak mahlûkat, masiva ve kâinat aynı mananın farklı tavsifatlarıdır.
Âlem: Kâinatın alt birimlerini teşkil eder. Mesela; ålem-i ziya, âlem-i hararet, âlem-i hava, âlem-i kehrüba, âlem-i elektrik, âlem-i cezb, âlem-i esîr, âlem-i misal, âlem-i berzah gibi...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü