"Asnamı tevlid eden felsefe-i tabiiye bataklığıdır." ifadesine binaen "Tabiatperestlik işin temeli olup, bütün farklı şirklerin ve dalaletlerin kaynağıdır." desek doğru olur mu?
Değerli Kardeşimiz;
"Herkes ayasının müşahedesine tabidir." hükmünce, bir insan kendini nasıl değerlendirirse kâinatı ve tabiatı da aynı şekilde değerlendirir. Kendini serbest ve başıboş bir varlık telakki eden insan, tabiatı ve ondaki eşyayı da kendisine kıyas ederek serbest ve müstakil addeder.
Her türlü yanlış düşüncenin altında da bu mana saklıdır. Yani nefis, kulluğun icaplarını yerine getirmekten kaçmak ister. Bu noktada en fazla sığındığı batıl düşünce ise tabiatperestiktir. Her ihtiyacının çevresindeki varlıkların düzenli ve hikmetli faaliyetleriyle karşılandığını gören insan, bu hizmetçilerin yaratıcısına inanmazsa, onların bu vazifeleri tabii olarak yaptıklarını vehmederek kendini aldatacak ve oyalayacaktır. Artık her şeyi sahipsiz ve her hadiseyi tabii gören böyle bir insan, bütün batıl inanışlara ve yanlış felsefi cereyanlara açık bir haldedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü