"Başka bir nur-u Kur’an zuhur mu edecek yahut Resaili’n-Nur’un bir inkişaf-ı fevkalade ile bir fütuhatı mı olacak!" Buradaki tarihlerle izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Cây-ı dikkattir ki, birinci حم olan Sure-i Mü'min'de تَنْزِيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ makam-ı cifrîsi, bazı mühim âyetler gibi bin üç yüz yetmişe (1370-1950/1) bakıyor. Acaba on beş-yirmi sene sonra başka bir nur-u Kur'an zuhur mu edecek yahut Resail-in Nur'un bir inkişaf-ı fevkalâde ile bir fütuhatı mı olacak bilmediğimden o kapıyı açamıyorum." (Şualar, Birinci Şua, Yirmi Dördüncü Ayet.)

Birinci Şua'nın telif tarihi, 1354 veya 1355 yılıdır. Üstad'ımız bunu 25. Ayetin Risale-i Nur'a baktığı vecihleri anlattığı yerde bu tarihi veriyor. 25. ayetin izahında şunları söylüyor:

"Birinci vecihte, tam tamına Resâili’n-Nur’un telifçe bir derece tekemmülü ve fevkalâde ehemmiyet kesb etmesi ve fırtınalara tutulması ve şakirtleri kudsî bir teselliye muhtaç oldukları Arabî tarihiyle, şu bin üç yüz elli beş (1355) ve elli dört (54) tarihine, hem otuz bir adet Lem’alardan ibaret olan Otuz Birinci Mektub'un telif zamanına hem o mektubun Otuz Birinci Lem’asının vakt-i zuhuruna ve o lem’adan Birinci Şuâ'nın telifine ve Şuânın yirmi dokuz makamında otuz üç adet âyâtın Risale-i Nur’a işaretleri istihraç edildiği hengâmına ve yirmi beşinci âyetin Risale-i Nur’a îmaları yazıldığı şu zamana, şu dakikaya, şu hale tam tamına tevafuku ise, Kur’ân’ın i’câz-ı manevisine yakışıyor, gayet latif ve müjdeli bir tevafuktur." (bk. age., Yirmi Beşinci Ayet)

Dolayısıyla soruda geçen "birinci حم olan Sure-i Mü'min'de تَنْزِيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللّٰهِ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ makam-ı cifrîsi, bazı mühim ayetler gibi bin üç yüz yetmiş (1370)e bakıyor." cümlesinde geçen tarih hicri 1370 miladi ise 1950/51 tarihine rastlar. "Acaba on beş-yirmi sene sonra başka bir nur-u Kur'an zuhur mu edecek yahut Resail-in Nur'un bir inkişaf-ı fevkalade ile bir fütuhatı mı olacak bilmediğimden o kapıyı açamıyorum." cümlesiyle de Üstad'ımızın Birinci Şua' telif tarihi olan 1935 li yılları kast ederek, bundan 15 - 20 yıl sonrasını (yani 1950-1955) işaret eder. Bu tarihte de ya yeni bir Nur-u Kur'anın zuhur edeceğini ya da Risale-i Nurların yeni bir fütuhatının ve zaferinin meydana geleceğini, ama şimdilik onu net göremediğini ifade eder. Dolayısıyla kastedilen bu tarih 1950-1955 arası bir tarihe işaret vardır ve 1370 Hicri tarihi Miladi 1950-1951 tarihlerine tekabül ediyor.

Bu tarihler çok partili rejime geçiş tarihidir ki Adnan Menderesin Demokrat Partisi, tek partili hayatı bitirip Risale-i Nur ve talebelerinin ve bütün samimi İslam müdafilerinin üstündeki ağır siyasi baskı ve zulmü kısmen sona erdirmiştir.

Bu tarihten sonra artık zulüm ile abad olanların ve bu ülkeye kastedenlerin siyasi arenada belini doğrultamayacağı bir döneme girdiğimizin işaretlerini ayetten istihraç etmektedir. İslami çalışmaların da bu dönemden sonra çok badireler geçirse de artık istikbali Kur'an ve din noktasında aydınlatacağının da müjdesi verilmektedir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- Üstad Bediüzzaman'ın Adnan Menderes'e bakış açısı nasıldı, bilgi verir misiniz?
- Merhum Adnan Menderes döneminde, Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin hizmet hareketlerinin, önceki dönemlere göre genel bir değerlendirmesini yapar mısınız?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 169
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...