Bir Dava Adamının Notları'ndaki "Bir insan meş’ûr ve sebatkâr bir şekilde çalışmasını ve nizamlı yaşamasını bilmezse, kabiliyetlerini inkişaf ettiremez." ifadesine göre nasıl planlı olabiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
Her şey bir plan ve düzen üzerine kurulmuşken, insanın plansız ve düzensiz rastgele yaşaması mantıklı olmaz. Allah kâinatta her şeye bir düzen ve bir hedef tayin etmişken, insanın plansız gelişigüzel yaşaması âdetullaha da uygun olmaz. Bu yüzden müminin hayatı bir plan ve düzen içinde olmalıdır.
İnsanın kabiliyet ve istidatlarını inkişaf ettirmesinin yolu, planlı ve sebatlı bir hayat tarzından geçer. Böylece bu düzenli hayat içerisinde insanlığa dair özellikler o insanda inkişafa başlar.
Mümin hayatını planlarken Allah’ın emir ve yasaklarına göre planlar. Mesela, farz olan beş vakit namaz insan hayatını belli periyotlara böler ve bir cihetle de manevi bir plan hükmündedir. Sabah namazı güne ilk uyanma saatidir, öğle namazı günü ortalar, ikindi dünya işlerinin yoğunluğu arasında bir soluklanma, akşam eve dönüş, yatsı ise dinlenmenin başlangıcıdır...
Dünyevi işlerimizi planlarken bu ibadetlere uygun bir şekilde düzenlememiz gerekir. Şayet dünya işleri ibadetlerimizi aksatıyorsa, bu iyi bir plan değil demektir. İbadette ifrata gidip nasibimizi ihmal etmek de bir aşırılıktır. Bu yüzden her şey bir denge ve düzen içinde planlanmalıdır.
Herkesin hayat şekli işi, gücü, mesleği farklı olduğu için, tek tip bir planlamadan söz etmek yanlış olur. Ama esas mesele ibadetlere uygun bir plan yapmaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü