"Netice-i hilkati ve gaye-i fıtratı olan ibadeti terk ettiğinden, hikmet-i İlahiye ve meşiet-i Rabbaniyeye karşı bir tecavüz hükmüne geçer." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
İnsanın fıtratına bakıldığında ibadet için yaratıldığına şehadet ettiğini her şeyiyle anlayabiliriz. Akıl, kalp, vicdan, bedenin vaziyeti hep bu gayeye matuf dizayn edildiğini gösteriyor. İşte bu insan ibadeti terk ederse, Allah'ın hikmetine ihanet etmiş olur.
Mâ vudia leh, bir şeyin tayin ve tahsis olunduğu şeye denir. Yani bir şey ne için yapılmışsa onun tespitini yapmak ve ona göre kullanmak... Mesela, cep telefonu bir iletişim aracıdır; şayet onu bir masanın ayağının altına takoz niyetine koyarak, masayı dengede tutmak için kullanılsa, belki takozun vazifesini görebilir. Ama bu durum, telefonun yapım ve kullanım amacını ortadan kaldırmaktır. Aynı şekilde bütün yaratılmış azalarımızı ve kâinattaki her şeyi buna uygulayabiliriz.
Mesela, camdan yapılmış bir bardak, su içmek için yapılmıştır. Sen bu bardağı toprak kazmak için kullanırsan bardak kırılır, yani bardağa tecavüz etmiş olursun. Kürek toprak atmak için yapılmış, sen bu kürekle su içmeye çalışırsan küreğin yapılış amacına hakaret ve tecavüz etmiş olursun.
Allah eşeği yük taşımak, tavuğu da yumurta ve eti için yaratmış iken, sen eşeği kesip yer, tavuğa da yük taşıtmaya kalkarsan hikmetsizlik etmiş olursun. Hem Allah’ın hikmetine hakaret etmiş olursun çünkü o yarattı ve o tasarladı; hem de eşek ve tavuğun hukukuna tecavüz etmiş olursun çünkü onlara eziyettir.
Aynı şekilde Allah insanı iman ve ibadet için yarattı, ona uygun cihaz ve duygular ile teçhiz etti. İnsan bunu dikkate almayıp küfür ve isyan yoluna saparsa -yukarıdaki örnekler gibi- hem kendi yaratılışına tecavüz etmiş olur hem de insanı ibadet için tasarlayan Allah’a hakaret etmiş olur.
"Hikmet-i İlahiye ve meşiet-i Rabbaniyeye karşı bir tecavüz" cümlesi bir şeyi hikmet ve arzu edilen şeyin dışında kullanmak ve tersine gitmek anlamına gelir. Mesela Allah, kalbi insana kendine iman etmek ve kendini sevmek için veriyor. Kâfir ise bu kalp ile Allah’ı inkâr edip Allah’a düşmanlık ediyor. Bu durumda kalbin hukukuna tecevüz etmiş olduğu gibi Allah’a da hakaret etmiş oluyor.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü