"Çocuklar gibi, döğüştükleri vakit Kur'ân'ı başına siper eder. Başına gelen zarar Kur'ân'a geldiği gibi, Risale-i Nur, böyle muannid hasımlara karşı siper istimal edilmemeli." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Risale-i Nur dünya işlerine âlet olamaz, dünya işlerine siper edilmez. Çünkü, ehemmiyetli bir ibadet-i tefekküriye olduğu cihetle, dünyevî maksatlar onunla kasten istenilmez. İstenilse, ihlâs kırılır, o ehemmiyetli ibadet şekli değişir. Yani, çocuklar gibi, döğüştükleri vakit Kur'ân'ı başına siper eder. Başına gelen zarar Kur'ân'a geldiği gibi, Risale-i Nur, böyle muannid hasımlara karşı siper istimal edilmemeli."(1)
Müslüman birisinin, nasıl Kur’an gibi yüce bir kitabı, dünyalık elde etmede bir vesile olarak kullanması kötü ve çirkin bir davranış ise, bir Nur talebesinin de Kur’an’ın yüksek ve manevî bir tefsiri olan Risale-i Nurları dünyevî maksatlara vesile etmesi ve vasıta olarak kullanılması ihlasa aykırıdır, çok çirkin bir durumdur, denilmek isteniyor.
Evet, Risale-i Nurlar, dünyevî hiçbir gayeye vesile yapılamaz ve yapılmamalıdır. Bu ister bir fayda olsun, ister bir hasmı mağlup etme olsun fark etmez. Yani hakiki bir Nur talebesi, Risale-i Nurları sadece Allah’ın rızasını kazanmaya bir vesile yapar, maddî ve manevî başka hiçbir şeye âlet etmez, vesile yapmaz.
Hulasa olarak, birisi Risale-i Nurları sırf dünyevî işlerim bereketli olsun, hasımlarıma karşı beni korusun ya da onlara karşı galip etsin düşüncesiyle okusa, bu; Risale-i Nur'u kendine bir siper yapmak manasına gelir.
(1) bk. Kastamonu Lâhikası, 168. Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü