"Demek zerre -çünkü âcizdir, yükü nihayetsiz ağırdır ve vazifeleri nihayetsiz çoktur- bir Kadîr-i Mutlakın ismiyle, emriyle kaim ve müteharrik olduğunu bildirir." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Demek zerre -çünkü âcizdir, yükü nihayetsiz ağırdır ve vazifeleri nihayetsiz çoktur- bir Kadîr-i Mutlakın ismiyle, emriyle kaim ve müteharrik olduğunu bildirir. Hem kâinatın nizamat-ı külliyesini bilir bir tarzda tevfik-i hareket etmesi ve her yere mânisiz girmesi, tek bir Alîm-i Mutlakın kudretiyle, hikmetiyle işlediğini gösterir." (Sözler, Otuzuncu Söz, İkinci Maksat, İkinci Nokta.)

Günde yaklaşık olarak 17 bin defa aldığımız nefesle akciğerlerimize, oradan vücudumuzun her yerine ulaştırılan oksijen (O2), cansız, gayet aciz ama yükü son derece ağır ve vazifesi çoktur. Aciz, bilgisiz ve metrenin milyarda birinden (nano metreden) daha küçük bu molekül, 100 trilyon hücreden müteşekkil insan vücudunda, her girdiği yerde çok hayret verici ve hikmetli işlerde vazife alması, bir Kadîr-i Mutlak'ın ismiyle, emriyle çalıştığını ve hareket ettiğini gösterir.

Bir oksijen atomu iki hidrojen atomu ile birleşip su molekülünü (H2O) meydana getirdiğini, suyun insan vücudunda ve dünyadaki hayatta ne kadar mühim olduğunu, her yere girip çalıştığını dikkate aldığımızda şu neticeye varırız: Bir atom veya molekülün (zerre) kâinatın nizamat-ı külliyesini bilir bir tarzda hareket etmesi ve her yere mânisiz girmesi, ancak ve ancak tek bir Alîm-i Mutlak'ın kudretiyle, hikmetiyle mümkündür. Karışık tesadüf karışamaz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 1.215
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...