"Ehl-i gaflet ve ruhen terakki etmeyen ve şükür mesleğinde ileri gitmeyen insanlar için bir kapıcı hükmündedir." Kuvve-i zaika ruhen terakki edenler için de kapıcı hükmünde değil mi?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Tat alma duygusu ehli gaflet için kapıcı olurken, ruhen terakki edenler için lezzetleri teftiş eden bir müfettiş hükmündedir. Müfettiş ile kapıcı arasında ise ciddi bir makam fark vardır. Şöyle ki;

Kapıcı, gelen şeyleri teftiş etmeden içeri alır; hatta lezzet rüşvetine alışmış ise, daima alacağı lezzeti düşünür. Böylece sağlığını da tehlikeye sokmuş olur. Zira çok lezzet almak için çok yemeye teşvik eder, çoğu zaman zararlı şeyleri midesine gönderir.

"...Kuvve-i zâikayı Fâtır-ı Hakîmine satmazsan, belki nefis hesabına, mide namına çalıştırsan, o vakit midenin tavlasına ve fabrikasına bir kapıcı derekesine iner, sukut eder." (Sözler, 6. Söz)

İnsan kendine emanet olarak verilen duygu ve cihazlarını nefis ve şeytanın yolunda sarf ederse zayi olur ve kıymetten düşerler. Tat alma özelliği de Allah yolunda sarf edilirse, o zaman dil bütün nimetleri teftiş edip, şükre kapı açan bir müfettiş olur. Ama sadece nefis hesabına çalıştırılırsa, midenin bir kapıcısı olur.

Müfettiş gelen şeyleri teftiş eder, tefekküre zemin hazırlar ve bedene zararlı şeyleri içeriye salmaz. “Ruhu cesedine, kalbi nefsine, aklı midesine hâkim” olan büyük zatlar bu şekilde yaparlar.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.642
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

yazici.fati

Üstad hazretlerinin başkasının birşeyini alınca hastalanması yada istifra etmesi kuvvei zaikasının müfettiş olduğu içindir diye düşünüyorum 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...