"Ehl-i kitaptan bir haremin olsa elbette seveceksin!" cümlesini izah edebilir misiniz? Bazıları “Müslüman olmak şartıyla evlenilir.” diyor?
Değerli Kardeşimiz;
Ehl-i kitap olan Hristiyan ya da Yahudi bir hanımla Müslüman bir erkeğin evlenmesi, İslam hukuku açısından caiz ve geçerlidir.
Bu husus ayette şu şekilde ifade edilmektedir:
"Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden yine hür ve iffetli kadınları, mehirlerini verip nikahlayınız, onlar size helaldir." (Maide, 5/5)
Ehl-i kitap olan bir kadınla evliliğinin mubah olmasındaki hikmet; bu kadının Müslümanla evlenmesi sebebiyle Allah'a, peygamberlere, ahiret gününe, iman etme ihtimalidir.
Çünkü erkeğin kültürel ve sosyal anlamda kadın üzerindeki otoritesi ya da ağırlığı buna müsaittir. Aynı mana ve hikmet yüzünden Müslüman bir hanımın Ehl-i kitap bir erkekle evlenmesi de haramdır.
Müslüman bir kadın varken Hristiyan bir kadınla evlenmek her ne kadar sahih olsa da mekruhluktan kurtulamaz. Çünkü yabancı kadınlarla evlenmenin sakıncaları da bulunuyor. Bu sakıncalardan salim olmanın en güzel yolu, Müslüman bir kadını tercih etmektir. Ama yine de Ehl-i kitap bir kadınla nikah sahih (geçerli), doğan nesil de meşrudur. Çünkü İslâm hukuku her türlü ihtiyaca cevap verecek evrensellikte ve genişliktedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
"Müslüman olmayan birinin din açısından değil, başka sebeplerden dolayı sevmektir. Örneğin, kardeşi, yakın arkadaşı, ticaret ortağı olduğu için veya dürüst, yalan söylemeyen, hainlik etmeyen, başkasının malına ırzına göz dikmeyen, muhtaçlara yardımcı olduğu için sevmek küfür değildir. Bazı yönlerden takvaya aykırı da olsa, günah sayılmaz. "
Sorularla İslamiyetten.
Bu durumda gayri müslim eşi sevmek de takvaya aykırı oluyor. Halbuki Üstad gayri müslim eşin olsa seveceksin diyor. Haşa o zaman Üstad takvaya aykırı bir cümle mi sarf etmiş oluyor?