"Eskiden beri her bir vecihle Ekradın madununda bulunanlar, bugün onların hâl-ı tevakkufta kalmalarından istifade ediliyor. Bu ise ehl-i hamiyyeti düşündürüyor..." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Eskiden beri her bir vechiyle Ekradın madununda bulunanlar, bugün onların hal-i tevakkufta kalmalarından istifade ediliyor. Bu ise ehl-i hamiyyeti düşündürüyor… Ve bu üç nokta, Kürtler için müstakbelde bir darbe-i müdhişe hazırlıyor gibi ehl-i basireti dağ-dar etmiştir."
"Bunun çaresi: Nümûne-i imtisal ve sebeb-i teşvik ve terğib olmak için, Kürdistan’ın nikat-ı muhtelifesinde;
Biri: Ertûşî aşairi merkezi olan Beyt-üş-Şabab cihetinde…
Diğeri: Motkân, Belkân, Sason vasatında…
Biri de: Sipkân ve Hayderân vasatı olan nefs-i -Van'da medrese nâm-ı me’lufiyle, ulûm-u diniye ve fünûn-u lazime ile beraber hiç olmazsa, ellişer talebe bulunmak ve oraca medar-ı maişetleri hükûmet-i seniyece tesvid edilmek üzere, üç dâr’üt-ta’lim tesis edilmelidir."
"Bazı medârisin dahi ihyası, maddi, manevi Kürdistan’ın hayat-ı istikbaliyesini temin eden esbab-ı mühimmesindendir. Bununla maarifin temeli teessüs eder ve bu mebde-i teessüsden ittihad takarrur edecek, ihtilaf-ı dâhiliyeden dolayı mahvolan kuvve-i cesimeyi hükûmetin eline vermekle, harice sarf ettirilmek için, hakkıyla müstahakk-ı adalet ve kabil-i medeniyet oldukları gibi, cevher-i fıtrîlerini göstereceklerdir." (Asar-ı Bediiyye, Makale-1: KÜRDLER NEYE MUHTAÇTIR?)
Yukarıdaki yazıda Üstad Hazretleri: Çeşitli milletlerden meydana gelen Osmanlı Devleti bünyesinde, mühim bir topluluk olan Kürtlerin en evvel eğitim ve öğretime ihtiyaçları olduğu; fakat bu eğitim ve öğretimin mahalli lisan olan Kürtçe yapılmasını ve din ilimleri ile fen ilimlerinin beraber okutulmasının şart olduğu, böyle olmazsa sair ırkların yanında Kürtlerin geri kalacağını ve bunun ise istikbalde çok fena neticeler vereceği nazara veriliyor. (O zamandan bugünkü PKK terör örgütünü anlatıyor.)
Çare olarak da Kürdistan’ın (şimdiki Şark vilayetlerinin o zamanki ismi) muhtelif noktalarında mezkûr tarzda okullar açılacak ve birlik beraberlik sağlanacak ve fıtraten cesur olan Kürdler İslam’a ve Devlet’e çok hizmet edeceklerdir, diye önemli noktalar nazara verilmiştir.
Osmanlı devleti din ve fen ilimlerinin beraber okutulduğu bir eğitim sistemini Kürtlerin yoğun yaşadığı Şark bölgesinde inşa etmezse, Kürtler cahil kalıp ayrıştırmak isteyen ellerin eline hem bir koz verir hem de Kürtlerin meziyet ve faziletlerinden istifade edilemez.
Öyle ki Üstadımız din ve fen ilimlerinin beraber okutulduğu medreselerin nerelere açılması gerektiğini bile tarif ediyor...
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü