"Fakat gayet ehemmiyetli şartları var, yalnız okumak kâfi gelmez. Yoksa muvazene-i ahkâmı bozar, farzlara ilişir." Ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
Esmâ-i Hüsnâ ile alakalı olarak Buhârî ve Müslim`de şöyle buyurulmuştur:
"Allah'ın 99 ismi vardır. Kim bunları ezberlerse (îman eder ve ezbere sayarsa) Cennete girer."
Tirmizî, İbn-i Hibban ve Hâkim’in bu konudaki rivâyeti ise, şöyledir:
"Kim bunları (esmâ-i hüsnâyı) mânâlarını anlayarak sayar, bunlarla Allah'ı zikrederse cennete girer."
Şâh-ı Nakşıbend Hazretleri bu hadîsle alakalı olarak buyurur:
"Bu hadîs-i şerîfteki 'ahsâ' kelimesinin bir mânası, saymaktır. Diğer bir mânası ise, bu ism-i şerîfleri öğrenip bilmektir. Bir mânası da bu esmâ-i şerîfin mûcibince amel etmektir. Meselâ: Rezzâk ismini söylediği zaman, rızkı için asla endişe etmemeli. Mütekebbir ismini söyleyince, Allah Teâlâ'nın azametini ve kibriyâsını düşünmelidir."
Yoksa ibadetten uzak olan ve haramlara giren bir kişinin, bu isimleri sadece ezberlemekle cennete gideceğini düşünmesi, nefis ve şeytanın aldatmasından başka bir şey değildir. Allah'ın Kahhar ismini ezberleyip O'na isyan etmek bir tezattır.(Sorularlaislamiyet.com)
Yukardaki izahtan anlaşıldığı üzere Cevşen gibi küllî bir duayı okumakla iş bitmiyor; o duanın mahiyeti ile de amel ve itikad etmek gerekiyor ki, o umumî ve azametli sevaba nail olunabilsin. Yoksa sadece okumak ile o azim sevap elde edilse, kimse başka ibadetler ile meşgul olmaz, herkes bütün mesaisini bu duanın okunmasına sarf eder.
Bu gibi duaların neticesindeki büyük sevapların bazı şartlara mebnî olması, diğer ibadetlerin hüküm ve muvazenelerini muhafaza etmek içindir. Şayet bu şartlar olmasa, kimse diğer ibadetler ile meşgul olmaz, herkes Cevşen okuyup işi kendince bitirir. Hatta farzlar bile revaçtan düşer. Bu bu mizansızlık ve muvazenesizliği izale etmek için çok hassas şartlar koşulmuştur.
Mesela, farzları yapmayıp, sadece Cevşen ile meşgul olmak o azim sevabı elde etmeye manidir. Zira Cevşen'in kabul şartlarından birisi de farzların ifa edilmesidir. Beş vakit namazını kılmayan birisi ne kadar Cevşen okusa da o azim netice ve sevaba ulaşamaz. Sadece cüz’î bir okuma sevabı alır.
Cevşen'deki o azim neticeyi elde etmek ve azim sevabı alabilmek için farzlar yapılacak, Cevşen'in içindeki isimler ile amel edilecek, takva sahibi olunacak ve ihlas ile okunacak. Bu şartlardan birisi eksik olsa, netice hâsıl olmaz. Şayet mutlak mânada her okuyan o küllî sevabı kazanır denilirse, farzların ağırlığı ve yüksek sevabı sarsılır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü