"Hamiyet" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Hamiyet, gayret demektir; “hamiyet-i milliye, hamiyet-i cahiliye, hamiyet-i İslâmiye...” gibi farklı şubeleri vardır.

Hamiyet-i milliye, milliyetçilik duygusuyla gayrete gelmektir. Hamiyet-i milliye sahibi bir insan, milletini diğer milletlerden maddî ve manevî bakımdan aşağı seviyede gördükçe rahatsızlık hisseder. Milletinin her sahada en önde olması için her türlü fedakârlığı yapmak ister ve yapar.

Hamiyet-i cahiliye, ırkçılık, kavmiyetçilik ve kabilecilik gibi İslâm’a zıt anlayışlarla gayrete gelmektir. Cahiliye, İslâm’dan önceki karanlık dönemin adıdır. Cahiliye devrinde hakka bedel kuvvet esastı. Zalim de olsa, kendi kabilesine taraftarlık vardır.

Cahiliye; her türlü şirkin, küfrün, putperestliğin, zul­mün ve hurafatın yaşandığı, bütün batıl itikatların hâkim olduğu, insanların kızlarını diri diri toprağa gömecek kadar vahşileştiği, kabilelerin durmadan birbirlerinin kanlarını döktüğü dehşetli bir devir idi.

Şirk, putperestlik ve hurafelik akıl ve kalplerin nurunu söndürmüş, zulüm, yağma, gaddarlık, içki, fuhuş, kumar ve her türlü çirkeflik o zamanki insanların müşterek eğlencesi ve yegâne vasıfları haline gelmişti.

Hamiyet-i İslamiye veya hamiyet-i diniye, din namına harekete geçmek, gayrete gelmektir. Gerçek hamiyet, şiddetli engellere rağmen hak yolda ilerleyebilmektir. Bediüzzaman’ın ifadesiyle “Çabuk ye’se inkılap eden hamiyet hamiyet değildir.” Zira, “yeis aczden gelir.”

Şüphesiz, hak yolda ilerlemenin pek çok engelleri de vardır. Fakat bu engeller takılmak için değil, aşılmak içindir. Hamiyetli insanlar, engellere bakıp ümitsizliğe düşmezler. İmanlarından ve Allah’a tevekküllerinden gelen büyük bir kuvvetle bütün engelleri aşar, manileri bertaraf eder, zevk ve şevk ile yollarına devam ederler.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
H
Okunma sayısı : 3.968
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...