Hastalıkların tedavisinde duanın önemini açıklar mısınız ve Hastalar Risalesi'ni okumak manevi bir dua olarak kabul edilebilir mi?
Değerli Kardeşimiz;
Dünyanın sıkıntı ve musibetleri dua ve ibadetin vaktidir. Nasıl ay ve güneş tutulması Hüsuf ve Kusüf namazının vakti ise, sıkıntı ve musibetler de dua ve ibadetlerin vaktidirler.
Şayet dua ve ibadeti sırf bir musibet ve sıkıntıdan kurtulma vesilesi görürsek, ya da bir menfaat elde etmeyi maksut yaparsak, bu duanın Allah katında bir değeri olmaz.
Böyle dua ve virdlerin maddî ve manevî menfaatlerinin olması haktır ve zayıfları teşvik etmek içindir. İnsanların ekserisi avam olduğundan bu gibi dua ve virdlere bir teşvik olması için, Ceneb-ı Hak bazı maddî ve manevî hediyeler ve menfaatler ihsan eder. Lakin bu hediye ve menfaatler dua ve virdlerin okunmasında hakiki sebep yerine geçerse, o dua ve virdlerin makbuliyeti kaçar, neticesi görülmez.
“Şu sıkıntıda şu duayı okuyunuz” demek, tamamen o sıkıntının o duaya bir vakit ve alamet olması içindir. Hadislerde ve büyük mürşitlerin sözlerinde yer alan tavsiyeleri de böyle anlamalıyız. Peygamber Efendimiz (asm) nerede ise her musibet ve her ihtiyaç için bir dua ve virdi tavsiye etmiştir. Maksat, kalplerin Allah’a teveccüh etmesi ve böylece ömür sermayesinin Allah yolunda sarf edilmesidir.
Risale-i Nurlar tahkiki iman dersini verdiği için, dua ve ibadet hükmündeler. Dua ve ibadet için söylenen kaideler Risale-i Nurları okumakta da geçerlidir. Yani Hastalar Risalesi’ni sırf hastalıktan kurtulmak için değil, imanımızı kuvvetlendirmek, acizliğimiz hissetmek, sabrımızı arttırmak ve Allah’ın rızasına nail olmak için okumalıyız. Şayet şifa ihsan edilir ise şükretmeliyiz.
Üstadımızın da işaret ettiği gibi; “Meyus ve ümitsiz bir hastaya manevî bir tesellî, bazen bin ilâçtan daha ziyade nâfidir.” Hastalar Risalesi bu gibi teselli edici manalarla doludur.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü