"Her bir zihayat, elbette zihayat bir macundur... Çok müteaddit eczalardan, çok muhtelif maddelerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden terkip edilmiştir." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"... Her bir zîhayat, elbette zîhayat bir macundur. Ve her bir nebat, hayattar bir tiryak gibidir ki, çok müteaddit eczalardan, çok muhtelif maddelerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden terkip edilmiştir..." (Lem'alar, Yirmi Üçüncü Lem'a.)

Eczanelerdeki ilaçlar nasıl hassas mizanları ve ölçüleri ile hikmetli bir kimyageri akla gösteriyor ise, aynı şekilde kâinat eczanesindeki bütün canlılardaki ve bitkilerdeki harika nizam ve intizam da Allah’ın varlığını ve her şeyin onun ilim ve hikmetiyle tanzim edildiğini akla gösteriyor.

Eczanelerdeki ilaçların teşekkülünü tesadüfe vermek veya kendi kendine yapıldığını vehmetmek nasıl imkânsız ise; bir arıyı veya elmayı da tesadüfe vermek o derece muhaldir.

İlaçların zihayat macun ve hayattar tiryak olması bitkilerin, meyvelerin, balın, sütün … faydalarına ve birçok derde ilaç olmalarına bakıyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 7.754
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

isahalim

Kainat eczanesindeki insanlar ve hayvanların vücudundaki elementler eğer eksik ya da fazla olsa, o insanda ya da hayvanda hastalıklara, sağlıksız durumlara sebep oluyor, tıpkı ilaçların içindeki elementlerin miligram az ya da çok olmasının o ilacı ialç olmaktan çıkarması, sağlıksız bir hale sokması gibi. Burası tamam! Peki insan ve hayvandaki bu durum yani oluşabilecek dengesizlik, bitkilerde de meydana gelebiliyor mu,  bitkinin bedenindeki  elementlerde de minik farklılıklar o bitkiyi işe yaramaz, zararlı hale getirdiği oluyor mu ki Üstad'ımız sadece ,nsan ve hayvanları değil, bitkileri de zikrediyor?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale

Ziraat Mühendisliği bitki hastalıkları ile ilgili bir bilim dalıdır. Mesela dometesin bin türlü hastalığı bulunuyor. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
artiha

Vücüt bir bütün. Mesela acı, bağırsaklara iyi gelirken cilde dokunuyor. Nefsimde tecrübe ettiğim şu ki, optimum oranda alınınca, zarar da olsa tolere edildiği gibi, azami katkı sağlar. Az veya fazla olsa, gerekli yer mahrum kalmakla beraber, diğeri yani mübayin olana da ilave fayda temin etmiyor. Her şey ölçü içinde birlikte

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...