"Şişelerin garip bir tesadüf veya fırtınalı bir havanın çarpmasıyla devrilmesinden, her birisinden alınan miktar kadar, yalnız o miktar aksın, beraber gitsinler ve toplanıp o macunu teşkil etsinler?.." İzah eder misiniz?

Soru Detayı

- Mesela rüzgarın etkisiyle iki madde birbirine karışsa yine aynı ilaç oluşamaz mı?
- Tesadüf le meydana gelemez kısmını biraz daha açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Acaba hiçbir cihette imkân ve ihtimal var mı ki, o şişelerden alınan muhtelif miktarlar, şişelerin garip bir tesadüf veya fırtınalı bir havanın çarpmasıyla devrilmesinden, her birisinden alınan miktar kadar, yalnız o miktar aksın, beraber gitsinler ve toplanıp o macunu teşkil etsinler? Acaba bundan daha hurafe, muhal, bâtıl birşey var mı? Eşek muzaaf bir eşekliğe girse, sonra insan olsa, 'Bu fikri kabul etmem.' diye kaçacaktır."

"İşte bu misal gibi, her bir zîhayat, elbette zîhayat bir macundur. Ve her bir nebat, hayattar bir tiryak gibidir ki, çok müteaddit eczalardan, çok muhtelif maddelerden, gayet hassas bir ölçüyle alınan maddelerden terkip edilmiştir. Eğer esbaba, anâsıra isnad edilse ve 'Esbab icad etti.' denilse, aynen eczahanedeki macunun, şişelerin devrilmesinden vücut bulması gibi, yüz derece akıldan uzak, muhal ve bâtıldır."(1)

İlaçlar çok hassas ölçüler ile tartılır ve bir formüle göre yapılır. Bu yüzden, ilacı yapan kişinin ilim, irade ve kudret sahibi olması gerekir. Bunlardan birisi eksik olsa ilacı yapması mümkün olmaz.

Rüzgâr eser, sadece misaldeki maddelerin dağılıp saçılmasına sebebiyet verir. Bu bakımdan, rüzgârın o dökülen ilaç ham maddelerini belli bir ölçü ile bir araya getirmesi ve onlardan bir ilaç yapması imkânsızdır.

Rüzgâr, su, toprak ve ateş gibi unsurların tabiatında yapmak değil, bozmak, yıkmak ve yakmak vardır. Mesela, rüzgâr suratli bir şeklilde eserse, her şeyi söküp yıkar, kırıp döker. Su bir kanal ve cetvel ile düzenli akıtılmazsa sel olup yıkar geçer. Ateş her şeyi yakma ve yok etme tabiatındadır. Küçük bir kıvılcım koca bir ormanı yakıp kül eder. Toprak her varlığı bağrında eritip yok eder.

Bu unsurlar sonsuz bir ilim, mutlak bir irade ve nihayetsiz bir kudretin eliyle hassas bir ölçü ile istihdam edilir ve nimete dönüşürler. Şayet bu unsurlar kendi başlarına bırakılsa, her şeyi yok ederler. Bunların en küçük bir şeyi bile icat etmeleri düşünülemez.

(1) bk. Lem'alar, Yirmi Üçüncü Lem'a.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

kalay

 acaba çok çok çok küçük bir olasılık ile bunun denk gelme ihtimali yok mu açık bir şekilde bunun ne için olamayacağını izah edebilir misiniz ? Ayrıca sanırım ila malzemeler bir araya gelse dahi bir anda o ilaç gerekli özellikleri bir anda göstermiyor sanırım .(Amacım itiraz değil defalarca okudum ancak anlayamıyorum ).Burayı bana Allah rızası için istifade edebileceğim bir şekilde açıklayabilir misiniz?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

Bir arabanın mühendis ve usta olmadan tesadüfen ve kendiliğinden oluşması nasıl mümkün değilse bir canlının örneğin bir arının kendiliğinden ve tesadüfen oluşması da imkansızdır.

Bir yemeğin bir aşçı olmaksızın kendiliğinden ya da mutfaktaki araç gereçlerin bir araya gelerek oluşturması imkansız olduğu gibi yeryüzünde ki meyve ve sebzelerin tesadüfen ya da cahil ve şuursuz sebepler eli ile oluşması mümkün değildir.

Hiç bir tesadüfi olasılık bir elmayı vücuda getiremez çünkü bir elmanın oluşabilmesi için bütün kainatın bir fabrika gibi sistematik bir şekilde çalışması gerekiyor. Bütün kainatı elinde tutamayan bir elmaya sahip olamaz.

Mutfaktaki araç gereçlerin kafa kafaya verip bir yemek pişirmesi nasıl mantık açısından mümkün değilse bir elmayı cansız, şuursuz ve iradesiz sebeplerin bir araya gelerek oluşturması da mümkün değildir.

Dolayısı ile tesadüfi olasılıkların böyle her ciheti ile sonsuz ilim, irade ve kudret gerektiren mükemmel varlıkları oluşturması mantık açısından mümkün değildir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
kalay

Elhamdüllilah bu konuda süphem yok çok şükür sadece vesvese yaptığım konu 1.kelime 1.muhaldeki eczane örneğini tam aklıma oturtamadım orada olasılık var gibi geliyor araba ve yemek örnekleri çok şükür aklıma oturdu ancak eczane ve ilaç örneğinde sorun yaşıyorum

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)

Araba ve yemek örneği ile ilaç ve eczane örneği arasında hiçbir fark yok aynı mantık. Ana cevapta buna değinilmiştir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...