"İlm-i cifrin anahtarları içinde en kolayı ve belki en safisi ve belki en güzeli, ism-i Bedi’den gelen ve Kur’ân’da Lafza-i Celalde cilvesini gösteren ve bizim neşrettiğimiz âsârı ziynetlendiren tevafukun envalarıdır." Neden ism-i Bedi, izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"İşte, ilm-i cifrin anahtarları içinde en kolayı ve belki en safisi ve belki en güzeli, ism-i Bedi’den gelen ve Kur’ân’da Lafza-i Celalde cilvesini gösteren ve bizim neşrettiğimiz asarı ziynetlendiren tevafukun envalarıdır. Keramet-i Gavsiyenin birkaç yerinde bir nebze gösterilmiş." (Lem'alar, Dokuzuncu Lem'a, Üçüncü Sualiniz.)

Bedi ismi hem “eşi ve benzeri olmayan” hem de “örneksiz olarak yaratan” demektir.

İkinci manası ayette şu şekilde vurgulanmaktadır:

(Allah), gökleri ve yeri yoktan (örneksiz) yaratandır. O, bir işin olmasını murat etti mi, ona yalnız ‘Ol!..’ der, o da oluverir.” (Bakara, 2/117)

Bedi’ ismi, Allah’ın zatında ve sıfatlarında misilsiz ve benzersiz olduğunu ifade eder ve "Muhalefetü’n-lil-havadis" sıfatına dayanır. Yani onun yaratmasıyla sonradan varlık sahasında boy gösteren hiçbir varlık, hiçbir cihetle ona benzemez ve o (c.c), bütün bunlara muhaliftir demektir.

Cenab-ı Hakk’ın zatı bütün zatlara muhalif olduğu gibi, sıfatları da mahlukatın sıfatlarına muhaliftir. Allah hem zatı, hem sıfatları hem fiilleri hem de icraatı bakımından bütün mahlukata muhalif olmakla misilsiz bir Bedi’dir.

Allah’ın varlığı vaciptir, mahlukatın varlığı ise mümkindir. Yani olmasıyla olmaması müsavidir.

Allah Kâdîm’dir, mahlukat ise hadistir; yani sonradan yaratılmışlardır.

Allah Baki’dir, mahlukat ise fanidir.

Allah’ın sıfatları mutlaktır, kayıt altına alınamaz. Mahlukatın ise bütün sıfatları sınırlı ve kayıtlıdır.

İşte Bedi’ ismi, bu muhalefetlerin tamamını birden ders vermekle, Allah’ın kemalinin idrak edilemeyecek kadar ulvi, son derece bedi’ olduğunu ifade eder.

Tevafukun Bedi’ ismi ile ilişkilendirilmesinde şöyle bir incelik olabilir:

Risale-i Nur bu zamana kadar benzeri görülmemiş tevafukları Kur’ân üzerinde keşfetmiş ve görünür hale getirmiştir; bu da şüphesiz bedi yani benzersiz bir durumdur ya da Bedi’ isminin Risale-i Nur üzerindeki bir tecellisidir denilebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 907
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...