"İstanbul siyaseti, İspanyol hastalığı gibi bir hastalıktır." izah eder misiniz, İspanyol hastalığı nasıl bir hastalıktır?
Değerli Kardeşimiz;
"Tarihin en dehşetli hastalığı “veba” olarak bilinir. Veba’da ölüm nisbeti % 90’dır. Hastalık yakaladığı insanı bir hafta içinde ölüme sürüklüyordu. 6. yy, 14. yy ve 17. yüzyıllarda üç büyük salgında milyonlarca insan öldü. En kötü veba salgınında yılda 2 milyon insan ölmüştür."
"Hâlbuki tarihin en dehşetli hastalığı bu değildir. Bir yıl içinde 25 milyon insanın ölümüne sebeb olan bir hastalığı düşünün. Bu hastalık ne vebadır, ne veremdir ve ne de sifilizdir (frengi). Bu bizim bildiğimiz influenza (grip) hastalığıdır. Bu hastalık, I. Dünya savaşı yıllarında (1914–1919) İspanya’da ortaya çıkan “grip”tir. 1918 yılında bu hastalık Amerika’da 20 milyon insan üzerinde görülmüş ve yaklaşık 1 milyon insan ölmüştür. Avrupa’dan Asya’ya da geçen bu hastalık Afrika, Çin, Japonya ve Güney Amerika’ya sıçradı ve milyonlarca insanın ölümüne sebep oldu. Alaska’daki Eskimoların % 60’ı bu hastalıktan öldü. İspanya’da her aileden mutlak olarak birkaç kişi ölmüştü. Gençler hastalığa yakalandıklarının ertesi günü ölüyorlardı. Genellikle 20–40 yaş arası insanlar ölüyorlardı."
"Hastalık çok âni başlayan halsizlik, ciddi kas ağrısı, baş, sırt ve eklem ağrısı şeklindeydi. Ateş yükseliyor ve akciğerler zatürreden ölen hastaların akciğerleri gibi kanlı köpükle doluyor ve hava akışı tamamen bozuluyordu. Esas katil, iltihaba eşlik eden grip virüsünün doğrudan teşkil ettiği zatürre idi. Ölüm, hastalığın başlangıcını takip eden saatler veya günler içinde zatürre ile geldi. Akciğerler kanlı sıvı ile doluyordu. Doktorlar ne olduğunu anlayamamışlardı. 1918 yılında birden kaybolan bu hastalıktan 25 milyon insan ölmüştü. Dünya tam bir şoktaydı. Daha sonra aynı hastalık 1957 yılında Asya Gribi ve 1968 yılında HongKong Gribi şeklinde ortaya çıktı ama kısa zamanda tesirsiz hale geldi."(1)
Siyaset, içtimaî hayatın vazgeçilmezidir. Her şeyde olduğu gibi siyâsî hayatta da doğruluğu hâkim kılmak vazifemizdir. Üstad Hazretleri, hastalıklarımızdan birisini de “hayat-ı içtimaiye-i siyasiyede sıdkın ölmesi” olarak gösterir. Siyasette doğruluğu ihyâ etmeden “İspanyol hastalığı gibi bize sirayet eden” (2) siyasî hastalıktan kurtulmamız mümkün değildir.
Siyaset dünyasının yanlış karar ve icraatları yüzünden o dönemde çok insanlar imanını kaybetti, imana hizmet eden kişiler de ya idam edildi ya sürgün edildi ya da susturuldu. Dünya istikbali için ahiret istikbali feda edildi. İspanyol nezlesi kısacık dünya hayatını öldürürken, maneviyatsız ve yalanın kol gezdiği siyaset ise ebedî hayatı öldüren bir nezle durumundadır.
Dipnotlar:
(1) gribeson.com adlı siteden alınmıştır.
(2) bk. Sünûhat, Rüyada Bir Hitabe.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü