"İşte zaman, çünkü harekâtın bir rengi, bir levni yahut bir şeridi hükmünde olduğundan, harekâtta cari olan bir hüküm, zamanda dahi caridir." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Bediüzzaman’ın ifadesiyle,
"Levh-i Mahv-İsbat ise, sabit ve daim olan Levh-i Mahfuz-u Azam’ın daire-i mümkinatta, yani mevt ve hayata, vücud ve fenaya daima mazhar olan eşyada mütebeddil bir defteri ve yazar bozar bir tahtasıdır ki, hakikat-ı zaman odur." (Sözler, Otuzuncu Söz, İkinci Maksat, Haşiye)
Cenab-ı Hak, ilmindeki mahiyetlerden bir kısmını zamanın sayfasında yazmakta, daha sonra ölüm kanunuyla bunları silip yenilerini göstermektedir.
Eşyanın Allah’ın ilmindeki halinde zaman söz konusu değildir; ezel-ebed beraberdir. Bunların vücuda gelmeleri belli bir tertip ve sıra iledir, böylece zaman ortaya çıkmaktadır.
Ezbere bildiğimiz bir şiirin başı ve sonu ilmimizde beraberce bulunur. Ama bunu söylemeye veya yazmaya başladığımızda belli bir sıra ortaya çıkar.
Eğer eşya hareket etmese zamanın geçmiş, hâl ve gelecek kavramlarından söz edilmez. Demek zamanı zaman yapan harekettir. Sinema şeridi hareket etmez ise, filmin diğer sahneleri sergilenemez. Zaman bir sinema şeridi ise, şeridin halden hale geçmesi de harekettir. Öyle ise zaman ve hareket ikiz kardeş gibidir; biri olmadan diğeri olmuyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Zamanın, hareketin bir rengi, bir şeridi olması ne demek ?
Zaman mekan ve harekete bağımlı olarak tanımlanan bir kavramdır. Ve özellikle hareketin ve hızın bir göstergesi hükmündedir. Hareket de bir yer ve mekan içinde gerçekleştiği için, dolayısıyla zamanın mekana da bağlı olduğu söylenebilir.
Dünya kendi etrafında döner yani hareket eder gün ve saat kavramları meydana gelir dünya güneş etrafında hareket eder zamanın bir parçası olan yıl kavramı meydana gelir vesaire. Zamanın bütün birimleri hareket ve mekan ile ölçülür.
Yirminci yüzyılın başında zamanın izafi olduğu, cismin hızına bağlı olarak artıp azalabileceği keşfedildi. Yani zaman hıza göre değişen bir bir boyut, bir kavramdı. Yüksek hızlarda zamanın daha yavaş ilerlediği bilimsel deneylerle ispat edildi. Demek ki zaman hıza göre azalıp, artabiliyordu.
Eğer eşya hareket etmese zamanın geçmiş, hâl ve gelecek kavramlarından söz edilmez. Demek zamanı zaman yapan harekettir. Sinema şeridi hareket etmezse, filmin diğer sahneleri sergilenemez. Zaman bir sinema şeridi ise, şeridin halden hale geçmesi de harekettir. Öyle ise zaman ve hareket ikiz kardeş gibidir; biri olmadan diğeri olmuyor.