"O sehba ağacı da daima teceddüd etmekte olan ahval-i alemi seyyal manzaraları seyretmeğe alet ve vasıta olur. " ifadesini nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Kainattaki değişim ve dönüşüm kanunu, her şeyi halden hale sürükleyip, en sonunda zevale götürüyor. Yani; zaman ve mekân şeridine giren her şey ve her mevcut, yerinde sabit ve devamlı kalamıyor. Vazifesini ifa ettikten sonra arkadan gelenlere yer açmak için şeritten çekiliyor. Tıpkı sinema şeridindeki film sahnelerinin gelip geçip, arkadan gelen sahneye yer vermesi gibi; kainat da büyük bir sinema şeridi gibi, sürekli sahneleme ile hareket ediyor. Bu noktadan televizyona benzetilebilir.

Televizyonda bir sahne takılı kalsa ve her zaman aynı sahneye bakmak zorunda kalsak, o zaman bu hâl insanı sıkar ve insana heyecan vermez. Aynı şekilde kainat da bir televizyon gibi sürekli olarak bize Allah’ın sanat ve eserlerini tanıtan bir belgesel filmi gibi sunulmaktadır. Şayet bu kainat belgeselinde hareket olmayıp, bir sahne takılı kalsa, insan bu sahneden bıkıp usanacaktır. Bu da gaflete sebeptir.

İlgili bölümü okumak için tıklayınız:

- Mesnevi-i Nuriye, Onuncu Risale.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...