"Kâfirin cevher-i ruhu bozulmuştur. Bu itibarla, o bozulmuş olan kalbin gayr-ı mütenahi bir cinayete istidadı vardır." Sonradan Müslüman olanları nasıl anlayacağız?
Değerli Kardeşimiz;
"Birincisi: Küfür üzerine ölen bir kâfir, ebedî bir ömürle yaşayacak olursa, o gayr-ı mütenahi ömrünü behemehal küfürle geçireceği şüphesizdir. Çünkü kâfirin cevher-i ruhu bozulmuştur. Bu itibarla, o bozulmuş olan kalbin gayr-ı mütenahi bir cinayete istidadı vardır. Binaenaleyh, ebedî cezası, adalete muhalif değildir."(1)
Burası Allah’ın ezelî ilmi ile kimin iman edip kimin iman etmeyeceğini bilmesi ile de alakalıdır. Yani Allah kimin imana döneceğini kimin dönmeyeceğini ezelî ilmi ile biliyor ve muamelesi de ona göre oluyor. Bu bakımdan, imansız ölen birisine ebedî bir hayat verilmiş olsa idi, bu kimse yine de iman etmeyecekti. Çünkü onun cevheri olan ruhu bozulduğu gibi, imana da kabiliyeti kalmamış.
Kâfirler içinde iman etme kabiliyeti olanlar zaten müstakbel Müslümanlardır ve mutlak kâfir sınıfına girmezler. Bu yüzden, onların cevher-i ruhu bozulmamış demektir. Mutlak kâfirler hiçbir zaman iman etmeyecek olan kâfirler demektir ki, bunların durumu bize gaybîdir.
Netice olarak, sonradan iman etmiş olan kâfirler, ruhu bozulmuş kâfirler sınıfından değildir.
(1) bk. İşaratü'l-İ'caz, Bakara Suresi Tefsiri, 7. Ayet.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü