Kur'an'ın manasındaki belagata misal olarak “Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah'ı tesbih eder. O, Azîz- Hakîmdir.” ayeti misal olarak veriliyor; bu ayette nasıl bir belagat vardır?
Değerli Kardeşimiz;
Bilindiği gibi "belagat" mukteza-yı hâle uygun söz söylemektir. Asr-ı cahiliyette bulunan insanların nazarındaki kâinatın vaziyeti ile Resul-u Ekrem’in (asm) getirdiği nur ile her şeyin hakikatının tezahür etmesi hakikatı kemal manada hiç şübhesiz Asr-ı saadet'te olmuş, ayet-i kerime de o zamandaki insanlara bu hakikatı göstermesi noktasında belagatını kemal-i haşmetle göstermiştir. Aşağıdaki ibareler bu hakikatı mükemmel bir şekilde beyan etmiştir:
Şimdi o zatın neşrettiği nur ile bak! O matemhane-i umumi, şevk u cezbe içinde bir zikirhaneye inkılab etti. O ecnebi düşman mevcudat, birer dost, birer kardeş şekline girdi. O camidat-ı meyyite-i sâmite, birer munis memur, birer müsahhar hizmetkâr vaziyetini aldı. O ağlayıcı, şekva edici kimsesiz yetimler, birer tesbih içinde zâkir veya vazife paydosundan şâkir suretini giydi. Ve kâinattaki harekât ve tenevvüat ve tegayyürat, manasızlıktan ve abesiyet ve tesadüf oyuncaklığından çıkıp, birer mektubat-ı Rabbaniye, birer sahife-i ayat-ı tekviniye, birer meraya-yı esma-i İlahiye ve âlem dahi, bir kitab-ı hikmet-i Samedaniye mertebesine çıktılar.(bk. Sözler, On Dokuzuncu Söz, Dördüncü Reşha)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü