"Maddiyyunluk bir taun-u manevidir." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Maddiyunluk; maddeyi ilahlaştırmak, maddeye tapacak derecede değer vermek, maneviyatı inkâr edip her şeyi maddeye irca etme hastalığıdır. Materyalizm adı altında felsefî bir fikirdir.
Materyalizm, her şeyin esası madde olduğunu iddia edip, ruhaniyatı ve maneviyatı inkâr eden dinsiz felsefe demektir. Bunlar her şeyi madde ile ölçerler. Masnuat-ı İlahiye olan mahlukatı ve zerrelerin muntazam hareketini tesadüfe verip dinsizliğe yol açmağa çalışırlar.
Evet, bu asrın en büyük manevi hastalığı materyalizm ve inkârcılıktır. Nice insanı dalalete sürüklemiştir. Bu ideolojinin taun / veba hastalığına benzetilmesi, bu salgının bir zamanlar milyonlarca insanın ölümüne sebep olmasından dolayıdır.
Taun hastalığı insanların vefatına sebep olduğu gibi, maddiyunluk hastalığı da milyonlarca insanın manevi hayatını mahvetmektedir.
"Evet, akılları gözlerine sukut etmiş maddiyyunların hikmetsiz hikmetleri, abesiyet esasına istinad eden felsefeleri nazarında tesadüfle bağlı olan tahavvülât-ı zerrâtı bütün düsturlarına üssü'l-esas tutup, masnuat-ı ilahiyeye masdar göstermişler. Nihayetsiz hikmetlerle müzeyyen masnuatı hikmetsiz, manasız, karmakarışık bir şeye isnad etmeleri ne kadar hilaf-ı akıl olduğunu, zerre miktar şuuru bulunan bilir."(Sözler, Otuzuncu Söz, İkinci Maksad.)
İlahi ilim ve hikmeti göstermek ve ayna olmak için istihdam edilen ve her biri mükemmel bir sanat eseri olan mevcudatın, akılsız, kör, sağır ve şuursuz tabiat ve tesadüf gibi şeylere isnad edilemeyeceğini bedihî bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bu manevi hastalığın deva ve çaresi ise Risale-i Nurlardır. Bu sebeple Risale-i Nurlar ekmek ve su gibi elzemdir. Evet, Risale-i Nurlar bu zamanda dinsizliğin önünde manevi bir settir.
Materyalistlerle mücadele ancak Risale-i Nurların tarzı olan ilim ve ikna metodu ile mümkündür. Yoksa hissiyat ve cebir ile onlara galip gelinemez.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
"Telkin, hem de taklit, tenkide kabiliyet-i tevessüü nisbeten, o tâun da ediyor tevessü ve intişar. Telkini fenden almış, medeniyetten taklit"
Meali: Medeniyet eğitim, teknoloji ve iletişim araçlarını kullanarak materyalizmi öyle bir telkin ediyor ki bilim ve aydın dünyası korkusundan bu sapkın ideolojiyi eleştirmeye cesaret edemeden takliden kabul etmek durumunda kalıyor.